Здравна профилактика за мъже

Здравна профилактика за мъже


Американците отбелязват всяка година през юни  - месеца, посветен на мъжкото здраве. Не знам кой го е измислил, но сигурно е жена. През лятото се храним добре с пресни салати, риба на морето и се движим повече, слънцето огрява кожата и произвеждаме витамин D и тестостерон, нормално е да сме в най-добрата си форма. В Австралия отбелязват месец на мъжкото здраве през ноември, но за тях това си е началото на лятото, тоест пак същото. 
Ние от Synevo решихме да обявим кампания за промоция на мъжкото здраве в България от 5 ноември до 5 декември 2016 г. Да видим какво ще стане.

Как можете да се възползвате от промоцията?

По следните 2 начина:
1 . След като прочетете съдържанието на този пост, ще достигнете до предложените от Synevo диагностични пакети със съответната отстъпка. 
2. Ако не желаете да четете, може да проверите в интернет страницата ни къде има лаборатории на Synevo и да отидете директно там. На рецепцията ще Ви предложат промоционалните пакети.

Кампанията обхваща периода  от 5 ноември до 5 декември 2016 г.
Могат да се възползват всички мъже, както и жени, когато лабораторният пакет не включва чисто мъжките тестове на PSA и нива на тестостерон. От предложените отстъпки при изследване на липиден профил, тестове за вирусен хепатит и оценка на чернодробната функция са подходящи и за жени.

Основната причина за решението ни

Вижте какво, момчета, през декември се задават празници, които поставят на сериозно предизвикателство мъжкия организъм. Нека да отбележим месеца на мъжкото здраве през ноември и така да разберем дали можем да посрещнем предизвикателството като мъже. Дори ще ни остане време за някоя кратка диета, пост или период на въздържание поне до Никулден или пък чак до Коледа, така че да започнем коледните и новогодишни празници с нови сили и хъс.

През месец ноември ние от Synevo имаме намерение да предложим в блога си съдържание, което разглежда здравето на мъжете, да дадем препоръки, а също и някои отстъпки в цените на профилактичните изследвания за мъже, така че да можем да си направим по-пълни и подробни изследвания.

Защо е важна профилактиката?

Редовните профилактични изследвания са най-добрата здравна инвестиция. Чрез тях могат да се открият заболявания в ранен и безсимптомен стадий и да се предприемат мерки за спиране или забавяне на процесите. Открит навреме дори ракът на дебелото черво е лечим, чрез хирургия, разбира се. Ранното откриване на диабета предотвратява развитието на сърдечни усложнения, увредени бъбреци, отслабване на зрението или най-лошото - еректилна дисфункция.
Изследванията, от които се нуждае всеки мъж, зависят от до голяма степен възрастта и от рисковите фактори на средата, в която живее и работи. Наследствеността също започва да става по-очевидна по някое време с напредването на възрастта.

За какво да проверим?

Като цяло, мъжете са по-просто устроените същества, на което се дължи и тяхното съвършенство. Мъжете са общо взето и по-здрави от жените. Но мъжете се излагат по-често на опасности, на вредни фактори в работата си и по-често посрещат предизвикателството на вредните навици. Това е причината жените да живеят по-дълго. Да, но ние можем да променим това несправедливо съотношение в преживяемостта!

Ако сте мъж под 45 години, нямате близки роднини или родители, които да са получили млади инфаркт или инсулт, нямате диабет или друга хронична болест, която да наследите, живеете без много стрес и не злоупотребявате с алкохол и цигари, значи няма какво толкова да се изследвате. Поддържайте добра физическа форма, хапвайте и пийвайте умерено, живейте си живота и зарежете този блог.
 
Е, може да си пускате по някое изследване на липидния профил и кръвната захар веднъж в годината, плюс стандартно изследване на урина, но това е всичко.

След като навършите 45 - 50 обаче влизате в една статистическа група, при която се увеличава честотата на проявите на различни болести. Човек може да има болести и преди това, а може да си е напълно здрав още много години след 45, но такава е статистиката– започват ранните обаждания от някои бъдещи проблеми. Ако ги видим навреме, ще сме по-подготвени и може да променим правилото, че жените живеят по-дълго.

Рак на простатата

Започваме с най-лошите проблеми. Ракът на простатата е си е чисто мъжки проблем. Жените нямат простата. На 45 е рано да се притеснявате, тъй като този вид рак се развива доста бавно и понякога не излиза извън границите на простатата. Разбира се, има и агресивни, бързо растящи типове, които метастазират и убиват бързо. Профилактичните изследвания могат да открият рака на простата още съвсем рано, когато лечението е най-успешно и на практика може да бъде излекуван, преди да направи сериозни проблеми. Най-известните профилактични изследвания включват лекарски преглед с дигитален скрининг. Не става въпрос за цифрова технология. Названието идва от латинската дума за пръст, който за случая е в гумена ръкавица. Никой не иска да го прави, но това си остава един от най-евтините и лесни начини за напипване на рака. Не е нещо, с което да се похвалим, но не боли и не оставя лоши спомени.

Лабораторни изследвания за рак на простатата

Има и кръвен профилактичен тест за търсене на рак на простатата. Това е простатно-специфичния антиген (PSA). Изследването на PSA е установило рано толкова много случаи на рак, че беше заложено като задължителен тест при мъже над 50 години във всички по-развити страни.

После се появиха се и доста спорове за значението на PSA, тъй като масовото скринингово изследване доведе до много допълнителни манипулации и биопсии. Имали са клинична пътека за усвояване хората.

Все пак, ние считаме, че PSA дава сигнал и може да има проблем с простатата, било то рак, доброкачествено разрастване или възпаление, а мъжете трябва да знаят, дали нещо се случва в този малък орган, преди да се решат да пристъпят към дигиталните методи.

Изследване на общ и свободен PSA

PSA циркулира в кръвта в свободна форма или свързан с други протеини. Тестовете измерват общото количество PSA, което включва свързания и свободния, а тестът за свободния PSA открива само този, който не е свързан с други белтъци. Процентът на свободния PSA от общия показва дали да се притесняваме или да си празнуваме спокойно.
Когато общият PSA е в нива 4 ng/ml до10 ng/ml и свободният PSA е над 25% от общия, най-вероятно става въпрос за доброкачествено разрастване на простатата или друга причина. Но ако при тези граници на общия PSA, свободният е под 10%, значи че най-вероятно трябва да се направи биопсия, тъй като вече има съмнение за злокачествен процес.
Обичайно, при „нормални“ нива на PSA не се предлага биопсия и човекът се отпраща по живо по здраво. Само че, ако на фона на нормални нива на общ PSA се установи нисък процент на свободния, препоръчваме да се консултирате със специалист.
За кого е предназначено изследването?
  • При всички мъже над 50 години, когато липсва висок наследствен риск от рак на простатата. Прави се всяка година.
  • При наследствено обременени мъже изследването започва на възраст над 40 години.
  • При всички мъже, които имат повод за съмнения
  • При мъже над 70 години, повечето протоколи за профилактика не препоръчват провеждането на това изследване.

Рак на тестисите

Този рядко срещан рак се развива в тестисите на мъжа. Лошото е, че се появява и при млади мъже.
Добре е тестисите да се преглеждат при всяко рутинно посещение при лекаря. Не боли. Мъжете с фамилна обремененост, както и тези с крипторхизъм трябва да се преглеждат по-често.
Няма скринингов лабораторен тест.
Повишените нива на кръвни маркери, като алфа фетопротеин (AFP) и човешки хорионгонадотропин (HCG) могат да покажат евентуално наличие на тестикуларен тумор. Тези маркери помагат и за различаването на отделните типове тумори на тестисите. Употребата им обаче е предимно за лабораторно определяне на стадия, заедно с образните методи за изследване, както и за проследяване на ефекта от лечението. Тоест, това не е профилактично изследване.
Препоръчва се и сами да проверявате периодично за бучки или други отклонения в размера и формата на тестисите.
Ако установите нещо такова или имате някакво съмнение - веднага при доктора. Туморите на тестисите са едни от най-злокачествените, но могат да бъдат излекувани напълно, стига да не са се разнесли по тялото.

Рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е второто по смъртност раково заболяване. Мъжете са по-застрашени от жените.
Повечето случаи представляват раково израждане на съществуващи полипи – израстъци по вътрешната повърхност на дебелото черво.
Ракът може да се разпростре и в съседни или далечни органи. Начинът да се предпазим от него е да отстраним полипите навреме – преди да са прераснали в ракови образувания.

Изследвания за рак на дебелото черво

Лабораторният метод включва изследване за следи от кръв в изпражненията. Този симптом не е много специфичен – може да се предизвика и от други проблеми, като полипи например, но може да помогне за откриването на някакъв проблем.
В момента се разработват кръвни тестове, които доста рано в развитието на болестта откриват следи от ДНК на рак в кръвта. Тези тестове са в процес на клинично валидиране и скоро ще се появят на пазара. Не се очаква да са много евтини. Практическата им полза ще е в това, че хората, които могат да си ги позволят, ще отидат да си направят много по-информирано ендоскопско изследване с ясното съзнание, че търсят лош тумор.
За сега, най сигурното изследване е чрез директно оглеждане на дебелото черво отвътре. У хората с нормален риск изследванията трябва да започнат на 50-годишна възраст. Добре извършено ендоскопско изследване на всеки 8 – 10 години, може да ви даде спокойствие, че ракът ще бъде открит в лечим стадий. Горе-долу толкова години му трябват на един рак да се превърне от предраково състояние в истински убиец.
Най-често използваният метод е колоноскопията. Лекарят оглежда дебелото черво с помощта на дълъг оптичен уред, напоследък екипиран с камера и при необходимост изрязва евентуално откритите полипи. Друг метод е сигмоидоскопията, която използва същите средства, но се ограничава само до долната част на дебелото черво.

Виртуална колоноскопия

Много мъже, които не могат да приемат въвеждането на дълъг уред в дебелото им черво, предпочитат така наречената виртуална колоноскопия, извършвана с помощта на компютърен томограф, или иригорафията – рентгеново изследване на червото с контрастно вещество.
Виртуалната колоноскопия може да открие изменения и полипи и е приет метод за профилактично изследване в развитите държави. Недостатъкът на тези образни методи се състои в това, че при откриване на полипи те трябва да се отстранят чрез стандартна колоноскопия на следващ етап.

Рак на кожата

Най-опасният кожен рак е меланомът. Той възниква в специализирани клетки, наречени меланоцити – онези, които ни дават оцветяването на кожата. Възрастните мъже са двойно по-застрашени от жените на същата възраст. Те са и 2-3 пъти по-застрашени от други видове кожен рак – плоскоклетъчен и базалноклетъчен.
Рискът е пропорционален на времето, прекарано на директна слънчева светлина или в солариум. Слънчевите изгаряния увеличават вероятността от поява на заболяването.

Изследвания за кожен рак

Мъжете и жените трябва да следят състоянието на кожата си, наблюдавайки за промени във формата, цвета и размера на съществуващите бенки и петна. Огледите у дома не отменят необходимостта от редовни прегледи при специалист. Открит навреме, кожният рак се лекува по-успешно и козметичният резултат е по-добър в сравнение с по-късно откритите.

Високо кръвно налягане (хипертония)

Мъжете не обръщат внимание на артериалното си налягане, колкото жените, но това им струва скъпо. Честотата на заболяването нараства с възрастта. Тя зависи и от начина на живот, храненето и телесното тегло. Високото кръвно налягане протича обикновено безсимптомно, но може да доведе до тежки усложнения, които ще развалят празниците на много хора. Хипертонията е лечима. Поддържането на нормални стойности на кръвното налягане намалява риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност. Казано просто: следете кръвното си налягане. Ако е високо, лекувайте го.
Хипертонията може да се прояви доста преди 45 годишна възраст, така че научете се да си проверявате артериалното налягане още от младини, особено ако имате родители хипертоници. Може да отложите взимането на лекарства с години, ако наложите някои промени в начина си на живот и хранене.

Холестерол и други мазнини в кръвта

Високите нива на тъй наречения „лош“, или LDL холестерол са причина за натрупването на лепкав налеп по стените на артериите. Той увеличава опасността от сърдечносъдови заболявания. Атеросклерозата, характеризираща се с втвърдяване и стесняване на артериите напредва бавно и незабележимо, водейки до инфаркт, инсулт или други усложнения, които при мъжете започват след 45 годишна възраст.
Преминаването към здравословен начин на живот може да забави или обърне тази нежелана тенденция.
За щастие, тук не се налага да ни правят ендоскопски и дигитални изследвания. Лабораторията е достатъчна за получаване на ориентировъчна информация и следене на състоянието.

Лабораторни тестове на липидите в кръвта

Липидният профил е изследване, предназначено да определи нивата на общия, „лошия“ (LDL) и „добрия“ (HDL) холестерол, както и на мазнините в кръвта (триглицеридите). Резултатите имат значителна диагностична и прогностична стойност и са отличен инструмент в ръцете на лекарите. Въз основа на тях се подбират мерките, необходими за избягване на сърдечносъдови усложнения и диабет. Мъжете от рисковите групи трябва да започнат редовни изследвания още на 20-годишна възраст. Всички останали – най-късно след навършване на 35.
Пълен липиден профил включващ: триглицериди, общ холестерол, HDL свързан холестерол, LDL свързан холестерол, апо В, апо А1. Какво е апо В и апо А1? Вижте в поста ни, посветен на темата.

Инсулинова резистентност, метаболитен синдром или диабет втори тип

Повечето мъже са чували за тези проблеми, но не разбират каква е разликата между инсулинова резистентност, метаболитен синдром и диабет втори тип. Всъщност, става въпрос за свързани състояния със сходно лечение. Само че диабетът е краен резултат, а другите два синдрома могат и да се оправят.
Оставени без контрол, тези състояния водят до сърдечно-съдови заболявания, инсулт и инфаркт, бъбречни заболявания, слепота, причинена от увреждането на кръвоносните съдове в ретината, нервни увреждания и….. както всичко друго до еректилна дисфункция на сравнително млади години. Това е сценарий, който може да се предотврати посредством следене на лабораторните показатели, правилно хранене, физическа активност, поддържане на нормално тегло и когато се налага - прием на медикаменти.

Изследвания за инсулинова резистентност, диабет и метаболитен синдром

Като добавка към липидния профил, при търсенето на метаболитен синдром, инсулинова резистентност или диабет втори тип, се изследва кръвна захар на гладно и гликиран хемоглобин. Това са първите изследвания, които заедно са отлични средства за ранно откриване на проблемите с обмяната на въглехидратите.
HOMA е изследването за търсене на инсулинова резистентност. Освен че доказва наличието на резистентност към инсулина, при хора с диабет втори тип, HOMA показва и колко висок е сърдечно-съдовият риск.
Колко често трябва да се правят тези изследвания? При мъже без оплаквания и с нормално тегло, лабораторните изследвания могат да се правят на две - три години, започвайки от 45-годишна възраст.
При мъже, които са понапълнели и особено ако става въпрос за натрупване на мазнинки около поясната област и корема, лабораторните тестове са ежегодни. При добавяне на някой друг фактор, като повишен холестерол или повишено артериално налягане – изследванията трябва да започнат по-рано и да се правят по два пъти в годината.

Ниво на тестостерон

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон. Нивата му в мъжкия организъм се повишават по време на пубертета и започват да намаляват след навършването на 40-годишна възраст. Намаляване обаче не трябва да означава рязък спад в нивата на тестостерона.
Прекалено ниските нива на тестостерон се асоциират с много проблеми на мъжете, като се започне от напълняване, поява на метаболитен синдром, диабет втори тип, до липса на способност за концентрация, неуспехи в кариерата и други проблеми, които могат наистина да развалят идващите празници.
Епидемиологичните проучвания показват значително снижаване на нивата на тестостерона сред мъжете през последните две десетилетия. Много фактори от съвременната ни среда са обвинени за намалената ни мъжественост.
Има прости и напълно природосъобразни начини да се справим с ниските нива на тестостерон, но трябва да имаме представа за нивото на тестостерон в кръвта ни и да елиминираме вероятната причина.

Лабораторни тестове за нива на тестостерон

Свободният андрогенен индекс (Free Androgen Index или FAI) се използва за диагностициране на нарушения в андрогенния статус. Този индекс се изчислява по съотношението на общия тестостерон, към протеина, който го свързва и инактивира (SHBG).
Повечето тестостерон в кръвта не съществува в свободна форма. Половината е свързан със специфичен протеин, другата половина е слабо свързана с албумина и само около 3% от тестостерона при мъжете (0,7% при жените) е свободен и се свързва с рецепторите, които задействат ефектите му.
Нивата на тестостерон са най-високи след добро наспиване, така че пробата трябва да се вземе рано сутрин, за да отрази най-правилно ситуацията.
При здрави мъже нормалните стойности на FAI са между 30 и 150. Стойности под 30 показват дефицит на тестостерон, който е причина за необяснимата отпадналост, напълняване, еректилна дисфункция или остеопороза.

Стеатоза на черния дроб


Черният дроб ни е много важен орган, когато идват празници. Нужен ни е за поемане на предизвикателствата, но ако вече сме му навредили, трябва да внимаваме, тъй като последствията са кошмар, както за пострадалия, така и за семейството му.
Има два вида чернодробна стеатоза: алкохолна и неалкохолна.
При алкохолната, името подсказва и причинителя. Може да се появи и след сравнително кратък стаж в алкохолната употреба. Генетичното предразположение също е фактор в развитието на заболяването, както за по-големите дози на алкохола, така и за начините, по които тялото ни разгражда изпитото количество.
Неалкохолната стеатоза е с неизвестни причини. Често е фамилно унаследена. Боледуват най-вече хора на средна възраст, като състоянието е характерно за тези с наднормено тегло, както и хората с висок холестерол или захарен диабет.
Около 25% от населението на света има чернодробна стеатоза от различен произход. Така че не се безпокойте. Ако степента на стеатозата е ниска, просто трябва да внимавате да не се повишава.

Диагностични пакети при чернодробни заболявания


Профилактичен
Ако нямате съмнение, че има причина да имате стеатоза на черния дроб, вашата цел е да се убедите, че Вашият черен дроб функционира нормално и да видите, че всичко е наред. В тези случаи трябва само да проверите за нивата на някои ензими, чиито повишени нива биха дали повод за безпокойство преди празниците: АЛАТ; АСАТ и ГГТП. Изследват се стандартни показатели като общ билирубин, общ белтък, албумин. Тези биохимични изследвания влизат с състава на всички профилактични лабораторни пакети и сигурно вече са ви изследвали.

Разширен диагностичен пакет


Разширеният пакет от изследвания на Synevo съдържа два сродни теста, които представляват своеобразен алгоритъм на изчисление на вероятността черният ви дроб да има структурно изменение, базирайки се на лабораторните показатели, измерени в кръвта. Звучи странно и сложно, но и двата теста са доказали своята обективност в множество медицински проучвания и са възприети като заместител на биопсията. Биопсията представлява изваждане на тъкан от черния дроб с игла и гледането на тъканта под микроскоп.

Фибромакс ® е супер тестът, който включва изследване за стеатоза или фиброза от всякакъв произход. FibroMax® съчетава измерване на 10 серумни маркера и ги отнася към възрастта, пола, ръста и теглото на човека. Този тест дава пълна представа какво е състоянието на черния дроб, независимо от причината за увреждане. Чрез FibroMax наистина може да прецените, какво е състоянието на черния дроб и дали да се отпуснете по празниците или да карате по-кротко.

Вирусни хепатити

„Вирусен хепатит“ означава възпаление на черния дроб, което се причинява от няколко вида вируси. Основните са от типа А, В и С. Напоследък се обръща голямо внимание и на по-редките вируси от типа D и E.
Симптомите на хепатит А са като на вирусно чревно заболяване, което в повечето случаи отшумява за около месец и не оставя следа, а само лош спомен от острата фаза. Хепатит В и С са по-сериозни болести, които могат да останат в организма и да причинят трайно увреждане на черния дроб. Това е сериозно противопоказание за приема на алкохол по празниците.
Медицинската логика повелява, тестове за търсене на инфекция с вирусен хепатит да се назначават, когато имаме отклонение в някой от лабораторните показатели за функцията на черния дроб. Обаче, преживяната инфекция с хепатитен вирус, дори и когато той все още е в организма може да не се вижда в стандартните тестове.
Все пак, трябва да се има предвид, че честотата на инфектиране с вируса на хепатит в България се движи между 1 - 2% за хепатит С и 4 - 5% за хепатит В, съответно. Това, на пръв поглед, не са толкова често срещани инфекции, но трябва да се търсят активно, защото могат да причинят много лош край на живота ни, ако не знаем, че трябва да се пазим от допълнително увреждане на черния дроб.

Скринингови изследвания за вирусен хепатит

  • Анти-С антитела - това е тест за търсене на евентуално заразяване с вируса на хепатит С. Наличието на антитела, не означава, че сте болни от хепатит, а че сте се срещали с вируса и сте реагирали срещу него. Около 20 - 25% от хората, които са срещали вируса на хепатит С са успели да го унищожат. При около 75 - 80% вирусът остава и се размножава в черния дроб, като при част от тях предизвиква по-сериозни проблеми. Тогава се налагат допълнителни изследвания и лечение.
  • HBsAg е тест, който показва, че сте се срещали с вируса на хепатит В и в кръвта ви циркулира този антиген. Повечето хора успяват да се справят успешно с вируса на хепатит В, около 80 – 90% от хората се изчистват спонтанно от вируса. При другите обаче, които имат хронична инфекция, нещата стоят малко по-зле и се налага да приемат лекарства за да потискат размножаването на вируса.

Защо да си правите скринингови изследвания?

 

Извършването на правилните тестове в правилното време е същността на превантивната медицина. Не всички болести дават ранни отклонения в кръвните проби и не всички отклонения означават болест, но когато за болестта има тест и докато болестта е все още само отклонение от нормата в лабораторията, има шанс за забавяне на процеса или предотвратяването му.

Целта ни не е да предизвикаме хипохондрия у мъжете. Просто Ви предлагаме да видим какво сме сторили на организма си през тази година и дали да продължаваме в същия дух напред. Или пък е време да използваме празниците за нещо друго?

Посетете сайта на Лаборатории Synevo и разгледайте предлаганите тестове и цени.

Профилактичен пакет за мъже до 50 години

Този пакет от лабораторни изследвания е предназначен за мъже, които все още не се притесняват за състоянието на простатата си и не желаят да вникнат по-дълбоко в статуса на черния си дроб.
Освен стандартните изследвания на кръвна картина и обичайните биохимични изследвания на функцията на бъбреците и черния дроб сме добавили по-подробен липиден профил с изследване на съотношението на аполипопротеин В спрямо А1, което е по-сигурния маркер за вероятността от развитие на атеросклероза в сравнение с изследването само на „добър“ и „лош“ холестерол.
Индексът FAI ще даде представа за ефективните нива на тестостерон в организма. Това е важен показател за мъжете и под 50 години.

Профилактичен пакет за мъже 50+ години

Освен стандартните хематологични и биохимични изследвания, предлагаме да получите информация за съотношението на свободен PSA спрямо общия. Това е показател, който може да Ви успокои, че простатата няма сериозни проблеми или да Ви насочи за консултация със специалист.
HOMA IR е показател за инсулинова резистентност. Важно е да знаем, дали вървим по посока на диабет тип II.
Функционалността на тестостероновия ни синтез си остава важен до 70 години, че и след това. Ето защо продължаваме да предлагаме теста FAI.

Профилактичен пакет за мъже 50+ години с оценка на състоянието на черния дроб

Към този диагностичен пакет, който включва препоръчителното след 50 годишна възраст изследване на PSA, сме добавили FibroMax®. В съвременната лабораторна практика почти не съществува такова комплексно изследване на състоянието на черния дроб, което да се мери с този супер тест. FibroMaxможе да замени чернодробната биопсия при получаване на обективна информация за наличието на стеатоза от различен произход или по-напреднало увреждане на черния дроб.
Тъй като FibroMaxсъдържа в себе си липиден профил, ние сме добавили само апо В, за да преценим съотношението му спрямо апо А1.
Това е диагностичният пакет с най-голяма отстъпка. Могат да се възползват всички мъже, които имат съмнение, че черният им дроб има причина да бъде проверен по-обстойно.

Профилактичен пакет за всички с включена оценка на състоянието на черния дроб

Тъй като не само мъжете след 50 години може да поискат да видят състоянието на черния си дроб, предлагаме и по-малък диагностичен пакет в който фигурира теста FibroMax. Махнали сме изследването на PSA.
Това прави диагностичния пакет подходящ и за жени, които искат да получат информация за липидния си профил и състоянието на черния дроб.

Профилактичен пакет с липиден профил

Този пакет от лабораторни изследвания дава информация за нивата на общ холестерол, „лош“ LDL-свързан холестерол, „добър“ HDL- свързан холестерол, триглицериди и съотношение на аполипопротеин В към апо А1.
Липидният профил е добавен към стандартната пълна кръвна картина и обичайните профилактични биохимични изследвания, по които може да се направи най-обща оценка на състоянието на черния дроб и бъбреците.

Профилактичен пакет с нива на тестостерон

Към обичайните профилактични изследвания сме добавили изследване на индекса FAI. Може пък някой да се интересува само от нивата на тестостерон, тъй като вече си е направил другите тестове.

Профилактичен пакет вирусен хепатит

Тези изследвания ги предлагаме отделно. Защо ли? Не всеки има нужда от такъв профилактичен тест, тъй като много мъже вече са ваксинирани и вероятността да се заразят с хепатит В е малка. При ваксинираните срещу HBV трябва да се изследват нивата на антитела към HBV, за да се провери дали са изградили и поддържат имунитет срещу вируса.

HBsAg търси един повърхностен антиген на вируса на хепатит В, който показва, че човекът се е заразявал с HBV.

Срещу хепатит С няма ваксина. Изследването на антитела срещу HCV (anti-HCV) ще покаже дали човекът се е заразявал с вируса на хепатит С.

Не е лесно да се заразите с HCV, тъй като вирусът е доста локализиран в черния дроб на хората, при които се размножава и има ниски нива в кръвта. Нужна си е цяла капка кръв. Заразяването става при някои стоматологични процедури, при кръвопреливане на по-големи количества кръв. По полов път предаването на HCV е трудно.