Диабет втори тип

Диабет втори тип

Хората със захарен диабет не усвояват правилно глюкозата, която е основния източник на енергия за клетките на организма ни. Това води до натрупване на глюкоза в кръвта (увеличена кръвна захар) и последващи усложнения.

Що е то диабет тип II?

Разликата между диабет първи тип и този от втори тип е в това, че при първия тип причината е изчезването на бета-клетките в панкреаса които произвеждат инсулин, кой то отговаря за внасянето на глюкозата в клетките. Инсулинът е своеобразен ключ, който отваря клетката за глюкозата от кръвта.

При диабет втори тип, хората имат бета клетки, които произвеждат инсулин, но по не съвсем изяснена причина, клетките на тялото не реагират правилно на действието му и настъпва момент на изтощение на тези клетки и намаление в способността им да произвеждат адекватни количества инсулин. На практика, ключ има, но ключалката заяжда и глюкозата не влиза в клетката.

Излишно количество глюкоза в кръвта води до силно увеличен риск от поява на сърдечносъдови заболявания, загуба на зрение, нервни и органни увреждания, както и други сериозни усложнения.

Може би си мислите, че диабет втори тип е болест за хора в напреднала възраст? За съжаление тази болест засяга хора от всички възрасти. Началото на болестта е неусетно и нанася тежки увреждания преди да бъде открита и лекувана. Причината е, че за разлика от диабет първи тип, при този от втори тип няма чак такова драстично повишаване на кръвната захар, което да даде разпознаваеми симптоми. Около една трета от засегнатите изобщо не подозират за заболяването си, докато не посетят лекар заради настъпило усложнение на диабета. Начинът за ранно откриване на диабет втори тип е разговор с лекар, който може да оцени риска от проява на тази болест и профилактичните лабораторни изследвания, които могат да открият повишени нива на кръвната захар.
Хората, при които се открие захарен диабет започват да живеят в един по-различен свят. Това е свят във който спазването на наглед дребни правила, като това да хапват редовно на закуска или да си вземат редовно лекарството, придобиват гигантско значение. Този свят може да бъде плашещо и самотно място, ако човек не знае, че една доста здравословна промяна в отношението към живота и начина на живеенето му могат да забавят хода на болестта достатъчно дълго, така че усложненията да се появят във възраст, когато вече нищо не ни тревожи.

Това е и причината Synevo, периодично да публикува на своята страница в интернет информация, която се надяваме е лесна за разбиране от непрофесионалистите и ще бъде полезна на хората, при които има риск от проява на болестта диабет втори тип или вече са получили диагнозата.

Кои са първите признаци?

Много от хората с диабет от втори тип нямат никакви оплаквания. Едно от първите неща, които болните забелязват, е жаждата. Други симптоми са сухота в устата, увеличен апетит, често уриниране – понякога през час, както и необичайно напълняване или отслабване.

По-късните симптоми са доста неспецифични и могат да са вследствие на различни проблеми

Отпадналост

Умората, когато не е предизвикана от физически усилия или умствена работа е друг признак, че нещо не е наред с кръвната ни захар.

Когато захарта си стои в кръвта, вместо да се оползотвори от клетките, мускулите „гладуват“. Човек се чувства сънлив и вял. Хората с диабет оклюмват именно след солидно хапване.

Световъртеж

Замайването може да се дължи на различни причини, сред които и недостатъчна кръвна захар – състояние, известно като хипогликемия. Мозъкът се „храни“ с глюкоза, поради което неовладяната хипогликемия е опасна и дори животозастрашаваща. Чаша плодов сок може бързо да набави кръвната захар, от която се нуждаете. Но ако често се чувствате замаяни, споделете това с вашия лекар. Той може да препоръча промяна в начина ви на хранене или лечение.

Отоци по ръцете и краката

Високото кръвно налягане и диабетът, които често вървят ръка за ръка, могат да намалят филтриращата способност на бъбреците. В тялото се натрупва вода и крайниците отичат – предупредителен сигнал, че може да имате бъбречно заболяване.

Спазвайте предписания ви медикаментозен режим и вие ще намалите риска от увреждане на бъбреците. Промяната в начина на хранене може също да е от полза. Посъветвайте се с диетолог; той ще ви помогне да поддържате вашата кръвна захар в нормални граници.

Парене или безчувственост

Увреждането на нервите (наречено периферна невропатия) може да бъде друг признак за трайно увеличени нива на кръвна захар. То се проявява като изтръпване или мравучкане по ръцете и стъпалата или като невъзприемчивост към болка и температура. Проверявайте състоянието на стъпалата си най-редовно. Хората с невропатия не усещат, че са се порязали или че раната се е възпалила. Някои реагират обратно – със свръхчувствителност, изпитвайки силни болки от най-нормални и безобидни дразнители.

Стомашни оплаквания

Диабетът уврежда и нервите, управляващи изпразването на стомаха и придвижването на храната по храносмилателния тракт. Когато стомахът не се изпразва своевременно– състояние, известно като гастропареза, могат да се появят оплаквания като разстройство, запек или инконтиненция. Много от диабетиците имат затруднения с храненето и преглъщането. Гастропарезата допълнително затруднява лечението им.

Отслабване на зрението

Действайки в синхрон, високата кръвна захар и високото кръвно налягане увреждат важни елементи от окото и застрашават зрението ни. Диабетната ретинопатия, причинена от увреждане на кръвоносните съдове в окото, е най-важната причина за слепота у възрастните. Замъгленото зрение, появата на петна, черти или „светкавици“ са категоричен признак, че е време да се срещнете с офталмолога си. Не отлагайте!

Загуба на тегло

Раздялата с излишните килограми е отличен помощник в борбата с диабета от втори тип. Мякои от лекарствата, прилагани при диабет водят до намаляване на теглото, поне в началото на лечението. Но, ако забележите бързо и спонтанно, сваляне на килограми без ясна причина или промяна в начина ви на живот и хранене, то може да бъде признак за силно увеличена кръвна захар. Излишната глюкоза се изхвърля от кръвта чрез урината, увличайки със себе си калориите и течностите, които сте погълнали. Консултирайте се с лекар!

Чести инфекции

Честите или повтарящи се инфекции могат да бъдат признак за патологично увеличена кръвна захар. Възможно е да ви мъчат болести на венците, пикочните пътища, бактериални или гъбични заболявания на кожата, а ако сте жена – и на влагалището. Други възможни инфекции са пневмониите и заболяванията на дихателната система, болести на бъбреците и жлъчката, както и тежки бактериози на средното ухо или гъбични заболявания на синусите.

Рани, които зарастват бавно

Ако не следите и поддържате кръвната си захар, ще забележите, че драскотините и раните по тялото ви зарастват трудно. Грижата за всяко убождане или порязване, без значение колко дребно, е много важна, тъй като намалява риска от инфекции. Те влошават нивата на кръвна захар, което допълнително затруднява имунната система, стараеща се да отстрани инфекцията.

Диабетът ще удари по интимния ви живот!

Диабетът уврежда кръвоносните съдове и нервите в половите органи. Това може да доведе до безчувственост и липса на сексуално удоволствие. Много от жените се оплакват от влагалищна сухота. Около една трета от диабетиците съобщават за смущение в интимния си живот. Между 35 и 70 процента от мъжете рано или късно се сблъскват с някаква степен на импотентност, причинена от заболяването.

Дръжте кръвната захар „под око“

Усложненията от диабета не са повод за паника, а за обмислени действия в съответствие с лекарските предписания. Пийте изписаните ви лекарства, хранете се здравословно и спортувайте, за да поддържате нивата на кръвната си захар в нормални граници. Проверявайте това в лаборатория или с глюкомера си. Два пъти годишно изследвайте нивата на гликиран хемоглобин, които ще ви дадат добра представа за дългосрочния ефект от усилията ви.

Рискови фактори, които можете да управлявате

Някои нездравословни навици и увреждания, свързани с начина ви на живот могат да увеличат риска от появата на диабет втори тип. Сред тях са:

 • Затлъстяването, особено в областта на пояса и корема
 • Заседналия начин на живот
 • Тютюнопушенето
 • Прекомерната консумация на червени меса и колбаси, млечни продукти с високо съдържание на мазнини, както и сладкиши
 • Високите нива на холестерол и триглицериди

Рискови фактори за жените

Вероятността да развиете диабет от втори тип е по-голяма, ако:

 • Сте прекарали диабет по време на бременността (гестационен диабет)
 • Сте родили дете с тегло над 4 килограма
 • Страдате от синдрома на поликистозните яйчници

Каква е причината за диабет втори тип?

Не е съвсем ясно, какво води до развиването на диабет тип 2, но се знае, че има висока степен на наследственост. Тоест, ако някой от родителите ви е имал тази болест, Вие също може да я развиете с голяма вероятност. Обаче, ако се окаже, че имате диабет втори тип, не се считайте за спонтанна мутация, само защото никой от родителите Ви не е бил диагностициран, поради нивото на диагностика по негово време. Честотата на тази болест сред населението на развитите страни е доста висока, така че най-вероятно всички носим по няколко от откритите 36 гена, които водят до диабет втори тип.

Начинът на живот и хранене

Начинът на живот също играе важна роля. Развитието на цивилизацията и в частност на хранителната индустрия спасиха много хора от глад, но нецивилизованият подход към това развитие доведе до увеличение на хората с диабет втори тип в по-млада възраст. Нашите баби и дядовци са полагали доста почтени физически усилия за да се сдобият с насъщния, а ние сега само трябва да се пресегнем до витрината за да си вкараме няколкостотин излишни калории, които никога няма да изразходим. Обмяната на веществата при хората не се е променила съществено през последното хилядолетие и организмът ни не може да поеме всички придобивки на съвременния живот, ако не му осигурим редовно изразходване на поетата енергия. Заседналият начин на живот, поемането на големи количества от храни, които са били рядкост в миналото, редовната употреба на концентриран алкохол, приемането на богати на захар напитки и храни са все придобивки на последните шест десетилетия, които ни правят живота хубав, но ни съсипват здравето.

Храненето на бъдещата майка

Хранителният режим на майката по време на бременността и развитието на зародиша може също да изиграе роля, като един от механизмите се предполага, че е този на промененото метилиране на ДНК.

Има и лекарства, които могат да причинят диабет втори тип.

Усложнения и последствия от нелекувания диабет

Сърдечносъдови усложнения

Нелекуваният със здравословна храна и упражнения диабет увеличава вероятността от отлагане на тъй наречените „плаки“ в артериите. Те представляват лепкава материя, която забавя скоростта на кръвния ток и увеличава риска от образуване на съсиреци. Плаката втвърдява артериите – състояние, наречено атеросклероза, което, на свой ред, увеличава опасността от инсулт или инфаркт. Около две трети от хората с диабет умират от сърдечносъдово заболяване.

Бъбречни усложнения

Колкото по-отдавна имате диабет, толкова по-вероятно е да се разболеете от хронично бъбречно заболяване. Диабетът е причина за почти половината от новодиагностицираните случаи. Поддържайте кръвната си захар, артериалното налягане и холестерола в нормални рамки и вие ще намалите риска от бъбречни усложнения. Ранно проведените изследвания и своевременното лечение забавят хода на болестта и поддържат бъбреците в работоспособно състояние.

Проблеми с очите

Високата кръвна захар уврежда фините кръвоносни съдове, които снабдяват с хранителни вещества и кислород един важен участък от окото – ретината. Състоянието се нарича диабетна ретинопатия и може да доведе до ослепяване. То е и водещата причина в новодиагностицираните случаи на слепота у хора на възраст между 20 и 74 години. Снимката илюстрира кръвоизливи в ретината.

Диабетна полиневропатия

Оставеният без внимание диабет и високата кръвна захар постепенно увреждат нервите. Болните усещат мравучкане, изтръпване, болки и „иглички“ – обикновено в пръстите на ръцете и краката, както и по дланите и стъпалата. Увреждането е необратимо, но симптомите могат да бъдат облекчени. Контролът върху кръвната захар забавя развитието на заболяването.

Раните по краката могат да бъдат фатални

Увредените нерви не позволяват на болните да усетят нараняванията по стъпалата и те често остават незабелязани. Лошото е, че артериите също са увредени, поради което кръвоснабдяването е намалено и раните се задължат дълго. Дори и малка травма може да предизвика дълбоки рани или гангрена. В тежки случаи това може да завърши с ампутация.

Зъбите и венците също не са подминати

Високата кръвна захар е истински пир за бактериите, образуващи налепи по зъбите. Бактериите предизвикват кариес и заболявания на венците. С времето това води до обеззъбяване. Бактериите увреждат венците, костта и тъканите, които придържат зъбите по местата им. Така се отварят врати за нови и нови инфекции.

Как се диагностицира захарен диабет втори тип?

Откриването на тази коварна болест става чрез лабораторни изследвания на кръвта. Не ставайте хипохондрици. Ако човек на възраст между 40 и 60 години няма никакви оплаквания, усеща се здрав, няма данни за наследственост на диабет, води разумен начин на живот и е с нормално тегло и кръвно налягане, той може да си прави изследване на нивото на кръвна захар и само един път в годината. Между диагнозата и началото на болестта няма да са настъпили много сериозни увреждания на кръвоносните съдове, ако всичко друго е наред.

Сигнал за започване на диагностични процедури е установяване на нива на кръвната захар ха гладно над 7,0 mmol/l (126 mg/dl).

Ако не сте изследвали кръвната захар на гладно, и решите просто така а се изследвате, на произволни интервали през деня, само защото Ви гризе съмнение докато четете този текст, трябва да Ви притесни стойност на кръвната захар над 11,1 mmol/l (200 mg/dL). Това е сигнал за диабет. Ако е малко по-ниска, също ще трябва да идете да Ви убодат още веднъж на гладно, тъй като може да е сигнал за предшественика на диабета.

Гликиран хемоглобин

След като види високите стойности на кръвната захар, лекарят ще поиска изследване на така наречения „гликиран хемоглобин“ (HbA1C). То дава представа за нивата на кръвната ви захар в течение на последните 2-3 месеца. Ако стойностите на този показател са 6,5% и нагоре, ще Ви назначат още изследвания, тъй като измереното високо ниво на кръвна захар не е инцидентно.

Тест за глюкозна толерантност

Тестът за глюкозна толерантност може и да предшества изследването на гликиран хемоглобин, но най-вероятно ще получите едновременно и двете изследвания, тъй като лекарят ще предпочете да намали броя на убожданията за взимане на пробите.

При теста за глюкозна толерантност се изследва как реагира организма Ви след прием на определено количество глюкоза, като се измерва нивото на кръвна захар преди глюкозата, след час и/или след два.

Ако се появи съмнение относно това, кой тип диабет е открит, може да Ви назначат изследване на антитела срещу бета-клетките, чрез които да се докаже диабет първи тип и изследване на нивата на с-пептид, чрез които се доказва диабет втори тип.

Как да живеете с диабет втори тип и да се чувствате здрави?

Всичко зависи от начина ви на хранене 

Може да подобрите нивата на кръвната си захар като се храните здравословно и намалите наднорменото си тегло. Това ще намали и вероятността от усложнения.

Наличието на диабет не означава край на сладките удоволствия. Просто следвайте съветите на лекаря си и/или на диетолога, като следите да не поемате повече от препоръчаното количество въглехидрати.

Образовайте се на тема въглехидрати. Не всички са опасни за Вас. Има доста информация по темата в интернет. Не се опитвайте да мамите диабета, мамите себе си.

Старайте се да се храните равномерно през целия ден. Обърнете внимание на приема на белтъци и мазнини и намалете калориите. Консултацията с диетолог, който да изготви подходящ хранителен режим, може да бъде изключително полезна.

Важно е да се движите

Редовните физически натоварвания като упражненията за сила или обикновените разходки подобряват чувствителността на мускулните клетки към инсулина и намаляват нивата на захарта в кръвта. Движението помага да се освободите от телесните мазнини, намалява кръвното налягане и предпазва от сърдечносъдови заболявания. Старайте се почти всеки ден да осигурите на организма поне 30 минути умерено физическо натоварване.

Разковничето е спокойствието

Стресът увеличава артериалното налягане и кръвната захар. Някои оставят нещата на самотек, други „лекуват“ стреса, хапвайки. Правилно е обаче да отстраним проблема чрез някое от многобройните средства за релаксация като техниките за дълбоко дишане, медитация и визуализация. Поговорете с приятел, близък, специалист или наставник и ще ви олекне. Ако и това не помогне, потърсете лекар.

Медикаменти, приемани през устата

Ако диетата и движението не успеят да нормализират кръвната захар, лекарят може да предпише лекарства. Съвременната медицина разполага с много такива и те често се съчетават. Някои подтикват панкреаса да произвежда повече инсулин. Други помагат на организма да го оползотворява пълноценно или възпрепятстват усвояването на въглехидратите. Трети забавят разграждането на инсулина.

Инсулин: той не е само за диабета от първи тип

При напреднала болест, като допълнение към лекарствата, приемани през устата лекарят може да предпише и инсулин. Той се назначава на пациенти с увредени бета-клетки на панкреаса. Бета-клетките отговарят за производството на инсулин, и когато той не достига, трябва да се внесе отвън чрез инжектиране.

Нови, неинсулинови инжекционни медикаменти

На разположение на пациентите е и нов клас лекарства за диабет от втори тип – тъй наречените неинсулинови инжекционни медикаменти. Те стимулират производството на инсулин от панкреаса.

Защо е важно да знаем нивото на кръвната си захар

Лекарят може да ви обучи в използването на глюкомер, с който да контролирате нивото на кръвната си захар. По този начин ще знаете дали лечението ви е успешно или се нуждае от корекции. Колко често и кога трябва да мерите кръвната си захар зависи от степента, в която е овладян диабета, от използваните медикаменти и от това колко големи са колебанията в нивата на глюкозата. Кръвната захар обикновено се проверява сутрин след събуждане, преди и след хранене и физическо натоварване и вечер преди лягане.

Можем ли да се предпазим?

Сигурно не знаете, но диабетът от втори тип може да бъде предотвратен или доста дълго отлаган. За да намалите риска от заболяване, спазвайте следните прости правила:
 • Хранете се здравословно
 • Движете се активно поне 30 минути дневно, 5 пъти седмично
 • Поддържайте нормално тегло
 • Изследвайте се за ранни признаци на диабет
Хората в преддиабетно състояние могат да избегнат болестта, като променят начина си на живот и приемат медикаменти.