Чернодробна стеатоза

Чернодробна стеатоза

Здравият черен дроб съдържа и малко мазнини. Но ако те надхвърлят 5-10% от общото тегло на органа е налице затлъстяване на черния дроб или чернодробна стеатоза. Ако употребявате алкохол, спрете. Той е една от основните причини за заболяването.

Има два вида чернодробна стеатоза: алкохолна и неалкохолна.

При жените, стеатоза, може да се развие и по време на бременността.

Алкохолна стеатоза

Името подсказва и причинителя й. Може да се появи и след сравнително кратък период на злоупотреба с алкохол.

Генетичното предразположение също е фактор в развитието на заболяването. Някои хора са по-склонни да злоупотребяват със спиртни напитки, а и начините, по които различните организми разграждат погълнатото количество алкохол, също може да бъде повлияно от генетични особености.

Други фактори, които увеличават риска от развитие на заболяването са:

 • хепатит С (който може да доведе до чернодробно възпаление);
 • излишък на желязо в организма;
 • наднормено тегло.

Неалкохолна стеатоза

Причините й са неизвестни. Често е фамилно унаследена.

Боледуват най-вече хора на средна възраст и тези с наднормено тегло, както и хората с висок холестерол и диабетиците.

Останалите причини включват:

 • прием на някои токсични за черния дроб лекарства;
 • вирусен хепатит;
 • автоимунно или наследствено чернодробно заболяване;
 • прекомерно бързо отслабване!
 • неправилно хранене.

Някои изследвания са установили връзка между определени болести на тънкото черво – сред които и чревната бактериоза и затлъстяването на черния дроб.

Остра чернодробна стеатоза по време на бременността

Макар и рядко, мазнини могат да се натрупат в черния дроб и по време на бременността. Това е опасно, тъй като може да доведе до бъбречна или чернодробна недостатъчност както у плода, така и у майката. Може да стане и причина за тежки инфекции или кръвоизливи.

Причините за стеатозата у бременните не са напълно изучени, но се предполага, че са от хормонално естество.

Ако развиете стеатоза по време бременност е добре да родите по възможност по-рано. Възможно е да полежите няколко дни в интензивно отделение, но след няколко седмици черният ви дроб ще се върне към нормалното си състояние.  

Признаци за затлъстяване на черния дроб

Може да имате стеатоза и да не знаете за нея. Болестта започва без никакви симптоми. С времето – обикновено след години се появяват оплаквания като:

 • умора и отпадналост;
 • загуба на тегло или на апетит; 
 • слабост;
 • гадене;
 • обърканост, замъглено съзнание или разсеяност.

Може да имате и други симптоми. Черният ви дроб може да се увеличи. Може да имате болки в центъра или горната дясна четвъртина на корема си. По кожата шията и мишниците ви могат да се появят тъмни петна.
Ако стеатозата се дължи на злоупотреба с алкохол, ще забележите, че след тежко пиене оплакванията се влошават. 


Възможно е да сте развили и цироза – разрастване на съединителна тъкан в дроба ви. Напредналата цироза е доста очевидна, но в началото може да започне доста безсимптомно, тъй като останалите здрави клетки в черния дроб компенсират загубата на функции от увредените. Признаците за напреднало чернодробно заболяване включват:

 • задържане на вода в тялото;
 • загуба на мускулна маса;
 • вътрешни кръвоизливи;
 • жълтеница (пожълтяване на кожата и очите);
 • други прояви на чернодробна недостатъчност.

Как се диагностицира стеатозата?

Най-често по време на рутинен медицински преглед или във връзка с друго заболяване, лекарят открива, че черният ви дроб е с размери, по-големи от нормалните.

Преди да Ви постави диагнозата, обаче, лекарят ще поиска да направи поредица от изследвания, чрез които да докаже или изключи друга причина за чернодробно увреждане. Това е важно, тъй като лепването на етикета „черен дроб на пияч“ може да прикрие друг увреждащ фактор, който също може да бъде повлиян.

Лабораторните изследвания включват:

 • Кръвни проби за установяване на повишени нива на чернодробните ензими, което показва степента на увреждане на клетката. Увеличеното количество на определени ензими в кръвта говори за вероятно наличие на затлъстял черен дроб, но причината може и да е друга. Заради това може би ще Ви назначат изследвания за откриване или отхвърляне на болести като вирусен хепатит, автоимунно възпаление или друго заболяване, което води до подобни лабораторни отклонения.
 • Кръвни проби за установяване на метаболитен синдром. Неалкохолната стеатоза на черния дроб много често се съпровожда с инсулинова резистентност, повишени нива на липидите, напълняване и хипертония. Когато се изявяват заедно, тези състояния формират т.нар. метаболитен синдром. Натрупването на мастна тъкан в органите, където тя не би трябвало да се трупа е фактор, допринасящ за задълбочаването на инсулиновата резистентност, за появата на диабет втори тип и сърдечно-съдови заболявания. Затова, лекарите ще направят оценка и на липидната и въглехидратната Ви обмяна, преди да назначат по-скъпи и по-специализирани тестове.
 • Кръвни тестове за измерване на фиброзата на черния дроб. Най-опасното за човека развитие на чернодробната стеатоза е развитието на цироза. Цирозата е състояние, при което в черния дроб се развива влакнеста (фиброзна) тъкан в отговор на налично възпаление. Класическият начин за доказване на фиброзата е чрез извършване на чернодробна биопсия, при която с игла се изважда парченце от черния дроб и се изследва под микроскоп.

Тъй като много хора отказват да им бъде прободен черния дроб, в клиничната практика се използват методи за определяне на степента на фиброзата чрез кръвни изследвания. Проучванията са показали, че изследването на наличните в кръвта маркери за фиброза дават възможност за акуратна оценка на напредването на фиброзата и могат да отложат или заменят биопсията.  

Диагностични панели при чернодробни заболявания

 

Чернодробна стеатоза и фиброза

 • FibroMax® (супер тестът)
  Тестът FibroMax® дава доста обективна информация за състоянието на черния дроб и би могъл да замени извършването на чернодробна биопсия в по-големия процент от случаите. Чрез FibroMax® може да се даде точна диагноза за какъв тип увреждане на черния дроб става въпрос, тъй като тестът оценява едновременно 10 показателя в кръвта, чиито стойности се въвеждат в специален, патентован алгоритъм, който дава математически модел на най-вероятните изменения в черния дроб на човека.

FibroMax® включва във себе си липиден профил, така че няма нужда да си правите отделно изследване.


Цена: 275 лева 
До края на 2017 година цената на FibroMax е 195 лева

 

Ултразвук

Метод, при който чрез звукови вълни се разглежда дроба ви. Ехографията може да даде доста информация за това, дали има сериозно чернодробно увреждане.

Биопсия

Биопсията се прилага, когато трябва да се види структурата на черния дроб от специалист патолог. Това се прави, когато останалите тестове не са дали достатъчно информация за състоянието на черния дроб или за причината довела до увреждането му. Използвайки местна упойка, лекарят достига с игла до дроба, чрез която взима мъничко късче за изследване. То се разглежда под микроскоп, като се търсят признаци за омазняване, възпаление, натрупвания на вещества и показва, колко увредени са чернодробните клетки.

Лечение

Няма такова, но ако имате диабет и поддържате нивото на кръвната си захар в приемливи граници ще подобрите и състоянието на черния си дроб.

Ако стеатозата се дължи на злоупотреба със спиртни напитки, най-важно е да престанете да пиете. Ако е необходимо – и с медицинска помощ. Продължите ли да злоупотребявате, чакат ви усложнения като алкохолен хепатит или цироза.

Дори и стеатозата да не е причинена от алкохол, отказът от употребата на спиртни напитки ще се отрази благоприятно на черния ви дроб. Ако сте с наднормено тегло, опитайте се постепенно да намалите килограмите си – но никога с повече от половин до един килограм седмично.

Хранете се разнообразно и здравословно и се движете повече. Намалете приема на висококалорични храни като хляб, овесени ядки, ориз, картофи и царевица. Ограничете течностите с много захар като енергийните напитки и соковете.