Какво е тестостеронът

Какво е тестостеронът?

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон. Произвежда се от тестисите на мъжете и яйчниците на жените. Щом го произвеждат, значи жените също имат нужда от него. Нивата му в мъжкия организъм се повишават по време на пубертета и започват да намаляват след навършването на 40-годишна възраст. Тестостеронът предизвиква загрубяване на гласа, нарастване на мускулите, поява на телесно окосмяване и други вторични полови белези.

Този хормон е постоянен обект на изследвания, но все още има много да се научи за ролята му в общото развитие и състояние на организма, както и причинно-следствената му връзка с някои социално значими заболявания.

Епидемиологичните проучвания показват значително снижаване на нивата на тестостерона сред мъжете през последните две десетилетия. Причините са доста, за някои ще кажем по-долу.

В следващия текст обясняваме какво се случва, когато нивата на тестостерона спаднат твърде много. В блога ни ще предложим и естествени начини за справяне с този проблем.

Какво може да доведе до ниски нива на тестостерон?

Напредването на възрастта. Остаряването е най-честата причина за намаляването на тестостерона, зaтова за всяка възрастова група има съответстваща норма за нива на хормона. Нормален процес.
Има обаче външни причини и състояния, които могат да бъдат обвинени за спада на тестостерона.

Съвременните храни

Не са безпочвени обвиненията срещу модерната хранителна индустрия и снабдяващото я с продукти животновъдство и земеделие, че се опитват да ни кастрират.
Животните са тъпкани с изкуствени хормони, за да дават повече мляко, да надават на тегло и дебелеят.
Пестицидите и торовете за отглеждане на зеленчуци добавят в храната ни вещества с подобно на естрогена действие. Тези хормоно-подобни вещества влизат и в нашия организъм и оказват своето въздействие.
Така наречените ксеноестрогени са навсякъде около нас и ни ги продават най-безсрамно без да предупреждават за рисковете им.

Бисфенол А и други вещества

Пластмасовите бутилки, съдържащи бисфенол действат като ритник в тестисите. Разрастващата се употреба е една от сериозните причини за намаляване на нивата на тестостерон при мъжете.

Хронични заболявания

Ниски нива на тестостерон се измерват при заболявания, като диабет, при бъбречно или чернодробно заболяване, хронична обструктивна белодробна болест, процеси засягащи питуитарната жлеза, и разбира се при травма на тестисите.

Лечение, самолечение и злоупотреба

Тестостеронът спада и в следствие на химио- или лъчетерапия на онкологично или хематологично заболяване. Това е временна и приемлива нежелана реакция. Изключение прави ракът на простатата, при който трайното потискане на тестостероновиа синтез е цел на лечението.
Тестостеронът намалява и при провеждано лечение или неправилна употреба на стероиди. Те се прилагат при много автоимунни и възпалителни заболявания.
Без тестостерон остават често и спортистите, които не знаят как да злоупотребяват със стероиди. Някои момчета така си разбъркват обмяната на веществата, че по хормоналните нива не може да се познае пола на индивида.

Стресът понижава нивото на тестостерон

Хроничният стрес предизвиква отделяне на стресовия хормон – кортизол и намалява продукцията на тстостерона. Нормално е, кортизолът отговаря за реакцията „удар и бягство“, която няма нищо общо със създаването на семейство, за което си трябва тестостерон. Мъжете, които са под постоянен тормоз имат ниски нива на тестостерон.

Алкохол
Алкохолът също предизвиква спад на тестостерона. А първото лекарство срещу стреса, към което посягат хората е именно силното питие.

Недостигът на тестостерон и здравето като цяло

Тестостеронът е обект на непрестанен научен интерес. Изследванията показват, че съществува пряка връзка между неговите нива и общото състояние на организма.
Диабетът, метаболитният синдром, затлъстяването и високото артериално налягане са състояния, тясно свързани с недостига на тестостерон в организма. Ниските нива на хормона не са причина за изброените заболявания и внасянето на тестостерон не е лечение, но връзката е факт и заслужава нашето задълбочено внимание.

Ниските нива на тестостерон могат да предизвикат видими изменения при мъжете

  • по-малки или по-тънки мускули в сравнение с предишни периоди;
  • загуба на телесно окосмяване (не на главата);
  • по-малки и по-меки тестиси;
  • уголемяване на гърдите;
  • напълняване от женски тип.

Недостигът на тестостерон и диабета

Връзката между диабета и недостига на тестостерон е отдавна установена. Учените не са единни относно причинно-следствената връзка между двете състояния, но има, макар и непълни данни, че повишаването на тестостерон в организма може да подобри нивата на кръвната захар и да намали затлъстяването.
Сигурното е, че ниските нива на тестостерон са характерни за мъжете с диабет и обратно, мъжете с ниски нива на тестостерон са по-застрашени от развитие на диабет в сравнение с останалите. Тестостеронът помага на тъканите да усвояват кръвната захар по-добре. Мъжете с ниски нива на тестостерон страдат от инсулинова резистентност и организмът им произвежда излишък от инсулин, за да компенсира нечувствителността на тъканите.

Недостигът на тестостерон и затлъстяването

Затлъстяването и недостигът на тестостерон са тясно свързани. Мъжете с ниски нива на тестостерон са обикновено пълни.
Мастните клетки превръщат тестостерона в естроген и нивото на тестостерон в организма спада. Излишната мастна тъкан нарушава баланса на SHBG – протеин, който улавя и пренася тестостерона в кръвта. Това води до нарушен баланс на тестостерона.
Намаляването на телесното тегло посредством физически упражнения води до увеличаване на тестостерона в кръвта.
Краткосрочни експерименти с изкуствено внасяне на тестостерон в организма са довели до подобрение в нивата на кръвната захар и намаляване на затлъстяването. Дългосрочните ползи и възможните рискове от подобна заместителна терапия все още не са проучени добре, са отчетени и нежелани реакции, поради което се прави под лекарски контрол контролирана среда.

Недостигът на тестостерон и метаболитния синдром

Метаболитният синдром е състояние, характеризиращо се с висок холестерол, високо артериално налягане, затлъстяване в областта на кръста и висока кръвна захар. Това увеличава опасността от инсулт и инфаркт.
Има научни данни, които сочат, че мъжете с ниски нива на тестостерон са по-предразположени да развият посочените отклонения.

Тестостеронът и сърдечносъдовите заболявания

Тестостеронът влияе разнопосочно върху артериите. Много от специалистите са на мнение, че високите нива на тестостерон увеличават риска от сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане у сравнително млади мъже. Казано с други думи в големи количества тестостеронът е вреден.
От друга страна недостигът на тестостерон води до инсулинова резистентност, напълняване и диабет. Всяко от въпросните състояния увеличава опасността от сърдечносъдови заболявания. Мъжете с ниски нива на тестостерон са по-предразположени към втвърдяване на артериите – състояние, известно като атеросклероза.
За момента няма научни данни в полза на хипотезата, че изкуственото внасяне на тестостерон може да предотврати развитието на сърдечносъдови усложнения.

Ниските нива на тестостерона засягат костите

Може да си мислите, че остеопорозата или ниската костна плътност са женски проблеми, но те засягат и мъжете. Честа причина е ниското ниво на тестостерон. С намаляването на тестостерона костите стават по-слаби и по-чупливи.

До какво още води ниското ниво на тестостерон?

Ниски нива на тестостерон се оказват причина за много от мъжките проблеми.
Изследване на почти 4000 мъже на възраст над 70 години е установило, че тези с ниски нива на тестостерон са два пъти по-застрашени от проява на депресии. Връзката съществува и след отчитане на други фактори като възраст, общо здравословно състояние, затлъстяване и прочие. Някои мъже стават по-раздразнителни с чести промени в настроението.

Проблеми в работата и в семейството

Ниските нива на тестостерон водят до нарушена способност за концентрация, загуба на енергия и работоспособност. При мъжете с ниско ниво на тестостерон е много по-вероятно да имат несполуки в кариерата си и много по-вероятно да загубят работата си, особено в силно конкурентна среда, където се иска да си победител.
Неудовлетворението от кариерата, съчетани с депресията и лесната раздразнимост, не ни правят най-обичаните съпрузи. При проблеми в работата и вкъщи май е добре да си проверите нивата на тестостерона. Ако само това е причината за несполуките, може много лесно и бързо да оправите положението с промяна в храненето и начина на живот.

Еректилна дисфункция

Това е най-честото оплакване, което води до изследване на нивото на тестостерон, но рядко е свързано с нивото на тестостерона. В повечето случаи еректилната дисфункция се дължи на атеросклероза, а тя на свой ред се причинява от диабет, метаболитен синдром или напълняване. Тези състояния са косвено свързани с недостига на тестостерон в организма.

Високо кръвно налягане

Връзката между тестостерона и кръвното налягане е сложна и разнопосочна. Много от мъжете с високо артериално налягане имат ниски нива на тестостерон. От друга страна излишъкът от тестостерон също увеличава кръвното налягане. Механизмите, по които тестостеронът влияе на кръвното налягане са различни, което обяснява и разликите в неговите физиологични проявления.

Трябва ли да се изследвате?  

В клиничната практика изследването на нивата на тестостерон се извършва при жени, мъже и деца във връзка с някои сериозни ендокринни заболявания и състояния.  Извън клиниките нива на тестостерона се изследват, когато се появят оплаквания като проблеми с ерекцията, намалено желание за секс или малък брой на сперматозоидите, установен при друго изследване.  Изследване на нивата на тестостерон влизат в съображение и когато има необяснима загуба мускулна маса, намаляване на телесното окосмяване или намаляване на ръста.  По-заинтересованите лекари ще ви назначат изследване и ако се оплаквате от бързо натрупване на тегло, новоткрита инсулинова резистентност или при установяване на метаболитен синдром.

Как се изследва тестостерона?

Тестостеронът се изследва чрез кръвен тест, рано сутрин, когато нивата на хормона са най-високи.
Измерването на общия тестостерон е най-често правеният тест, но не винаги е достатъчен, за да се получи ясна представа за проблема. Общ тестостерон означава ниво на хормона, който е свързан с протеините в кръвта албумин и SHBG, както и свободния тестостерон.
SHBG (sexual hormone binding globulin) e вид белтък, който свързва тестостерона и го прави неактивен. Има тест, който го открива и измерва в кръвта.
Свободният тестостерон и този свързан с албумина са на практика наличните количества от хормона, който тъканите могат да използват. Това е активният хормон.
Свободният андрогенен индекс (FreeAndrogenIndex или FAI) се използва за диагностициране на нарушения в андрогенния статус. Този индекс се изчислява по съотношението на общия тестостерон към протеина, който го свързва и инактивира (SHBG).
При здрави мъже нормалните стойности на FAI са между 30 и 150. Стойности под 30 показват дефицит на тестостерон, който е причина за необяснимата отпадналост, напълняване, еректилна дисфункция или откриване на остеопороза при мъже

Предупреждение! 

Ако се установи, че имате ниски нива на тестостерон и едновременно с това симптоми или състояния, които би могло да се дължат на това, потърсете консултация с лекар, който има съответната специалност – ендокринолог или андролог. Не всеки мъж, при когото се открие ниско ниво на тестостерон, има показания за прилагане на заместителна терапия с лекарства. Самолечението може да има катастрофални последици!