Десет начина да увредите черния си дроб без да пиете алкохол

Десет начина да увредите черния си дроб без да пиете алкохол

Алкохолът не единственият начин

Когато си помислят за увреждане на черния дроб, повечето хора си спомнят с чувство за вина за последния запой. Само че алкохолът не е единствения начин да си увредим черния дроб. Освен чрез пиене, ежедневно извършваме множество престъпления спрямо този орган, без изобщо да изпитваме страх и чувство за вина.

Ето Ви предложени няколко законни и незаконни начина да навредите на черния си дроб. Разбира се, препоръчваме Ви да не спазвате лошите съвети, а само добрите.

Яжте повече захар

Захарта вреди не само на зъбите. Тя пречи и на черния дроб. Един от видовете захар - фруктозата, която слагат в много от безалкохолните напитки, се преработва от черния дроб в мазнина. Излишъкът от захар и глюкозо-фруктозен сироп завършва като мазен пълнеж на Ви черния дроб, което може да доведе до стеатоза и увреждането му. Според много автори, захарта е толкова вредна, колкото и алкохола, дори и при хора с нормално тегло.

Препоръката е да намалим баклавичките, сладките десерти, бонбоните и тулумбичките и да задоволим нуждата си от сладко чрез плодове и напитки с безвреден подсладител (ако има такъв).

Лекувайте се с много и най-различни билки

Това, че са растения и са природни, не пречи да са и вредни. Много хора вярват, че като изпият домашно забъркана отвара от нещо окосено по ливадата на лунна светлина, ще живеят по-дълго и даже ще се „детоксикират“. Всъщност, на черният Ви дроб може да се наложи да преработи доста неприятен коктейл от вредни субстанции, които сте извлекли от растението поради неправилно приготвяне.

Ето един пример: изключително популярната билка кава-кава, която успокоява нервната система и облекчава симптомите на менопаузата се приема от много жени в най-различна форма. Някой е пропуснал да информира дамите, че консумацията на кава-кава може да доведе до хепатит и чернодробна недостатъчност за сравнително кратко време, както и че в някои страни билката е забранена или поставена под медицински надзор.

Бъдете предпазливи! Не пийте всичко, което Ви пробутват разни куфарни търговци или по интернет. Спазвайте инструкциите за приготвяне на билките. Фитотерапията е отделна медицинска специалност и си има стриктни правила. Допитвайте се до лекар, за да има поне някой, който знае какво правите и как да интерпретира настъпилите изменения в лабораторните показатели.

Натрупайте повечко килограми

Излишните мазнини могат да се натрупат в клетките на черния дроб и да причинят неалкохолна стеатоза. При стеатозата черният дроб първо нараства. После постепенно се втвърдява поради образуването на съединителна тъкан в него и намалява размерите си. Това крайно състояние се нарича цироза. Само с напълняване, обаче, няма да се докарате до цироза. Трябва си хепатит или токсично увреждане. Опасността да развиете неалкохолна стеатоза се увеличава с наднорменото тегло, възрастта и наличието на диабет. Нещата са обратими.

Разумният прием на храна и редовните физически упражнения могат да спрат развитието на заболяването. Ако сте понатрупали килограми, посъветвайте се с диетолог.

Отслабнете много бързо

Така наречените „кръш диети“ със загуба на по 7 – 8 килограма месечно увреждат много органи и системи и не пропускат черния дроб. Обратно на очакванията, гладът може да предизвика стеатоза на черния дроб. При драстично лишаване на организма от калории, черният дроб превключва на режим „глад“ и започва да акумулира мазнини в много по-голяма степен от нормалното. Хората са живели стотици хиляди години в ситуация на редуващ се недоимък и достатъчно храна и са се адаптирали да трупат резерви, при стимул с глад. Едва от век живеем в ситуация на излишък и скоро няма да се променим. Като предизвикате черния си дроб с глад, веднага щом получи достатъчно калории, ще си натрупа резерв под формата на мазнини, при това много повече отколкото му трябват, тъй като съвременните храни са по-калорични от преди.

Когато отслабвате, поставете си разумна цел и съставете по-дълъг план. Проявете милост към собствената си физиология и към тялото си. Най-добре е да се консултирате с лекар, който има опит с диети.

Тъпчете се с витамини

Повечето изкуствени витамини се изхвърлят от организма, когато няма нужда от тях. Но, някои остават, че даже нанасят и вреда. Така например, тялото ни се нуждае от витамин А и е хубаво да си го набавяме от пресни плодове и зеленчуци, особено тези, които на цвят са жълти, оранжеви или червени. Приемът на витамин А във вид на хранителна добавка, обаче, може да доведе до предозиране и да навреди на черния дроб. Някои добавки с витамин А, Е и D, са особено популярни сред фитнес маниаците.

Преди да започнете да се тъпчете с витамини, попитайте някой по-запознат лекар, който не е дистрибутор на хранителни добавки, дали наистина се нуждаете от тези витамини и колко време да ги приемате. Най-често, изобщо нямате нужда от тях.

Наливайте се с безалкохолни напитки

Изследванията показват, че хората, консумиращи големи количества безалкохолни напитки страдат по-често от неалкохолна стеатоза на черния дроб. Пряка връзка не е открита, но фактите са налице и са доста обезпокоителни, предвид усиленото рекламиране на тези напитки сред подрастващите. Много е вероятно причината да се крие в огромното количество захар, което тези напитки съдържат.

Бъдете милостиви към черния си дроб и намалете газираните питиета със захар и глюкозо-фруктозен сироп. Пийте чиста вода, когато сте жадни.

Взимайте големи дози парацетамол

Всеки път, когато ни заболи нещо или настинем, ние посягаме към него. Заливат ни с реклами, които показват, как всичко ни минава от едно прахче или хапче с парацетамол. После с голяма скорост Ви казват, че това е лекарствен продукт и трябва да прочетете листовката. Добре е да знаете, че всеки път когато вземете това вещество, може би, си нанасяте силен удар по черния дроб. Парацетамол се съдържа и в много комбинирани лекарства за настинка или болки. Съвсем наскоро регулаторните власти поискаха да се намали дозата на парацетамол в комбинираните формулировки. Едновременен прием на няколко медикамента може да доведе до усилване на вредния им ефект върху черния дроб. Големите количества парацетамол могат да доведат до токсичен хепатит с опасност за живота.

Когато се налага да се лекувате, правете го, но проверете в листовката каква е максималната дневна доза и не я надхвърляйте. Ако след лечение с парацетамол усетите странни симптоми, като прекомерна отпадналост, пожълтяване на бялото на очите или много тъмна урина, веднага се консултирайте с лекар.

Яжте повече трансмазнини

Това са изкуствено създадени мазнини, които се срещат в готовите храни, някои маринати и сладкарски изделия. Хората ги създадоха с добри намерения – да победят глада и да ни спасят от атеросклероза. По-късно разбрахме, че сме сторили обратното. Приемът на трансмазнини води до затлъстяване, което, на свой ред, уврежда черния дроб.

Четете етикетите на храната, която купувате за Вас и децата си. Бъдете нащрек, за израза „частично хидрогенирани мазнини“; това е другото им наименование. Доста продукти съдържат трансмазнини, дори и когато надписите на опаковката твърдят обратното. Ползвайте масло, а не маргарин. Повечето бисквити, кексчета, кроасани и силно рекламирани десерти са пълни с трансмазнини.

Правете си медицински манипулации в мръсни болници

Всеки медицински работник може да се убоде с игла от използвана спринцовка и да се зарази с хепатитен вирус. Всеки пациент, също може да бъде заразен, при неспазване на процедурите за безопасна работа. Проблемът не е в процедурата, спринцовката, иглата или инструмента на стоматолога, а в това, че не я стерилизирал след предишния пациент. Хепатит С и В се предават по кръвен път. Ако за вируса на хепатит С трябва капка кръв, то за вируса на хепатит В е достатъчна и слюнка. Освен това вирусът на хепатит В издържа по-дълго извън организма и така заразява по-често.

Не позволявайте да Ви пипат без ръкавици, при това сменени пред Вас. Не позволявайте да Ви бодат с игли, които не са отворени пред Вас. Проверете дали стоматологът стерилизира правилно инструментите, които пъха в устата Ви.

Ползвайте венозни наркотици и споделяйте спринцовката

Няма какво да се заблуждаваме, наркотиците навлязоха в живота младите хора и могат да дойдат на гости във всеки дом.

Почти всички хора ползвали или ползващи венозно прилагани наркотици са заразени с вируса на хепатит С. Някои носят HCV вируси от различни генетични типове, което показва, че са се заразили от различни хора. Най-тъжното е, че заразяването с вирусите става в периода на „зарибяването“. Така, дори и тези, които няма да приемат начина на живот на наркоман и престават да се инжектират, остават заразени с вероятност да развият цироза или рак на черния дроб.

Разкажете на децата си за този риск. Нека знаят, какво ще си причинят, дори и само с един опит, пък после Бог да ги пази.