20 неща, които карат кръвната ви захар да играе

20 неща, които карат кръвната ви захар да играе

Хората, които държат кръвната си захар „под око“, вероятно са забелязали, че дори и при тест на гладно, нивата на глюкозата са изненадващо високи или пък по-ниски от очакваното. При следващо изследване, нещата са пак нормални. Подобни скокове и спадове в лабораторните показатели са неприятни, плашещи и объркват лечението, когато се налага такова. Преди да обвините лабораторията в некомпетентност, вижте изброени поне двайсетина причини, поради които нивото на кръвната Ви захар може да играе.

Кофеин: повишава кръвната захар

Честа причина за висока кръвна захар „на гладно“ при здрави хора. Кафето – дори и неподсладено – може да увеличи кръвната ви захар за кратко. Това се дължи на съдържащия се в него кофеин. Същият ефект е налице и след консумация на черен или зелен чай, както и енергийни напитки. Хората реагират индивидуално, поради което е добре да се наблюдавате. По иронично съвпадение кафето съдържа съставки, които предотвратяват развитието на диабет у здрави хора.

Храни без захар могат да повишат кръвната захар

Странно, но факт. Защо? Заради съдържащото се в тях нишесте – богат източник на калории. Диетичните храни съдържат и подсладители като сорбитол и ксилитол – вид захарни алкохоли, които не са изцяло неутрални в калорийно отношение. Четете етикетите!

Китайска храна: повишава

Сладко-киселите оргии в китайските ресторанти не са безвредни. Не само планините от ориз, но и мазнините в неустоимите пържени хапки с коричка от сусам могат да повишат кръвната ви захар. Впрочем, това се случва и след консумация на други мазни и богати на въглехидрати храни като пици, пържени картофки и прочие. Два часа след грехопадението проверете кръвната си захар и може да престанете да ядете китайско.

Настинките повишават кръвната захар

Докато организмът се бори с болестта, кръвната захар се увеличава. За да не се обезводните, приемайте достатъчно течности. Повръщането и разстройството са сигнал за посещение при лекар. Потърсете медицинска помощ и ако след 2-3 дни все още не чувствате подобрение. Някои антибиотици и лекарства за отпушване на носа също влияят на кръвната ни захар.

Стресът повишава кръвната захар

Битката за пари и успех не остава без последствия. В състояние на напрежение тялото отделя хормони, които увеличават нивата на захарта в кръвта. У хората с диабет от втори тип ефектът се наблюдава по-често. Дишайте дълбоко и се старайте да се отпуснете. Ако е възможно, отстранете стресовите фактори.

Френски хлебчета които повишават захарта

Каква е разликата между филия хляб и парче хрупкава багета или багел? В количеството на калориите. Багелите са въглехидратни бомби. Яжте ги предпазливо и със страхопочитание.

„Спортните“ напитки могат да повишават кръвната захар значително!

Тези напитки имат захар – толкова, колкото и повечето газирани напитки. Когато не съдържат захар, имат много фруктоза. Четете внимателно съдържанието на изотоничната напитка.

Водата е предостатъчно средство за удовлетворяване на жаждата при умерени физически натоварвания. Тежките и продължителни упражнения дават право на две-три глътки модерен тоник, но пак с внимание. Ако имате проблеми с кръвната захар, посъветвайте се с лекаря си при избор на спортна напитка.

Сушени плодове повишават кръвната захар

Плодовете са здравословни, но когато са изсушени, веществата в тях – включително и захарта – са в концентриран вид. Две супени лъжици стафиди или други сушени плодове са толкова калорични, колкото и парче пресен плод. Три фурми съдържат 15 грама захар.

Стероиди и диуретици – повишават кръвна захар

Хората с остри и хронични заболявания като обриви, астма и много други приемат кортикостероиди, например преднизолон. Кортикостероидите увеличават кръвната захар и дори могат да предизвикат диабет. Диуретиците, които обикновено се приемат за намаляване на кръвното налягане, имат аналогичен ефект. Някои антидепресанти могат да повишат или намалят кръвната ви захар.

Лекарствата за простуда може да повишат кръвната захар

Средствата за отпушване на носа и бронхите, съдържащи псевдоефедрин или фенилефрин могат да увеличат захарта в кръвта. Повечето сиропи съдържат захар и алкохол – съставки, които трябва да избягвате. Антихистаминовите препарати не влияят на кръвната захар, но е необходимо внимание. Дори и лекарствата без рецепта си имат свои странични действия. Консултирайте се в аптеката.

Противозачатъчните лекарства изискват внимание

Тези, които съдържат естроген могат да променят усвояването на захарта от женския организъм. Като цяло, противозачатъчните не са противопоказани за жените-диабетички. За предпочитане са средствата, които съдържат комбинация от норгестимат и синтетичен естроген. Инжекционните противозачатъчни и имплантите също са безопасни за жените-диабетички, но могат да повлияят на кръвната им захар.

Домакинска работа понижава кръвната захар

Чистенето из къщи е полезно, тъй като дори и умереното физическо натоварване намалява кръвната захар. Движете се колкото е възможно повече. Малките ежедневни вноски се трупат в общата здравословна сметка на организма ви.

Кисело мляко работи за по-ниска кръвна захар

Храните, съдържащи здравословни бактерии – каквото е киселото мляко – се наричат пробиотични. Те подобряват храносмилането и помагат в поддържането на кръвната ви захар. Някои кисели млека съдържат захар и плодове, поради което е необходимо да внимавате. Обикновеното кисело мляко е за предпочитане.

Веганското хранене понижава кръвната захар

Експериментално е доказано, че диабетици, преминали на веганско или вегетарианско хранене се нуждаят от по-малко инсулин и поддържат кръвната си захар в значително по-нормални граници. Възможно е това да се дължи на растителните фибри, които забавят усвояването на въглехидратите. Точният механизъм, по който приемът на плодове и зеленчуци влияе на диабета е все още неизследван и решението да преминете на растителна храна изисква обсъждане с лекаря ви.

Канела - изглежда многообещаваща

Щипка от този уханен прах подобрява вкуса на редица ястия, без да добавя соли, въглехидрати или калории. Има изследвания, които показват, че канелата увеличава използването на инсулина от организма и помага на страдащите от диабет втори тип да поддържат нормални нива на кръвната си захар. Няма окончателно мнение по въпроса, а и приемът на канела в големи дози може да предизвика странични действия, поради което е необходимо да се посъветвате с лекар, преди да пристъпите към такъв тип „лечение“.

Сънят изисква внимание при диабет

По време на сън кръвната захар намалява и у диабетиците на инсулин може да достигне опасно ниски равнища. Желателно е да мерите кръвната си захар преди лягане и след ставане. Ако е ниска, можете да се подкрепите с малка закуска преди заспиване. У някои хора кръвната захар нараства сутрин – дори и на гладно – което е свързано с намаляването на инсулина в кръвта и други хормонални фактори.

Физическите упражнения предизвикват колебания

Движението е полезно, но хората с диабет трябва да се натоварват умерено. Докато се потим и пъшкаме, кръвната захар се увеличава, след което спада. Тежкото и продължително физическо натоварване може да доведе до траен спад в нивото на глюкозата – за денонощие и повече. Следете нивата на кръвната си захар преди, по време и след тренировката и при нужда похапвайте.

Алкохолът също предизвиква колебания на кръвната захар

Алкохолът е калорийна бомба и вдига равнището на глюкозата без отлагане. Впоследствие нивото на кръвната захар спада и може да остане ниско до 12 часа след (зло)употребата.

Чаша на ден за дамите и две за мъжете се считат за приемлива доза. Казано с цифри – 150 мл вино, 330 мл бира или 50 мл водка, уиски или друго концентрирано питие.

Жегата предизвиква колебания в кръвната захар

Ако сте с нормална въглехидратна обмяна, просто гледайте да не се обезводните. Ако имате диагностициран диабет, стойте на хладно, когато надвиснат опасни жеги. Горещината прави кръвната захар трудно контролируема. Пазете се от обезводняване. Температурата влияе неблагоприятно както на лекарствата, така и на глюкомера и тестовите лентички. При горещо време, не си оставяйте глюкомера и тест лентичките в автомобила - развалят се.

Женските полови хормони също предизвикват колебания

Всяка промяна в нивата на женските полови хормони предизвиква промяна в нивата на кръвната захар. Ако се налага да контролирате кръвната захар, поради диабет или друга причина, водете си дневник и записвайте измерените стойности, за да установите как и доколко зависите от менструалния цикъл. Хормоналните промени през менопаузата допълнително усложняват ситуацията. Поговорете с лекар за евентуална хормонозаместителна терапия.

Вредно ли е сладкото?

Ако обичате сладко, не се отчайвайте. Не е задължително да се отказвате. Опасни са не сладкишите, а общото количество въглехидрати, които приемате през деня, а също и кога през деня ги приемате.

Разбира се, сладките храни предизвикват по-резки скокове в нивата на кръвната захар, поради което, ако имате диабет или инсулинова резистентност е необходимо да ги ограничите и стриктно да следите приеманите количества.

Нещо за гликемичния индекс

Общото количество калории за деня е добър начин да контролирате глюкозата си.

По-точно средство е тъй нареченият „гликемичен индекс“ – показател за скоростта, с която дадена храна увеличава нивата на кръвната захар. Има достъпни много таблици и схеми с гликемичния индекс на храните и препоръки за балансираното им приемане през деня.

Всички знаем, че бобовите и пълнозърнести храни имат по-нисък гликемичен индекс от белия хляб или обикновените тестени изделия. Соковете имат по-висок гликемичен индекс в сравнение с плодовете, от които са приготвени.

Обичате „бързите калории“? Балансирайте крайния ефект, като ги съчетаете с „по-умерени“.