Истината за коремните тлъстини

Истината за коремните тлъстини

Нещо, което не сте очаквали: всички ги имат, дори и онези с „плочките“.

Тези мазнини са нещо нормално. Лошо е когато са много, понеже са твърде вредни – толкова, колкото никоя друга тлъстина в организма ви. Проблемът не засяга само мъжете с голям авторитет. При жените също се натрупва коремна мастна тъкан и има същия вреден ефект.

Мастната ни тъкан е различна

Част от телесната мазнина се намира непосредствено под кожата. Друга е по-навътре, обвивайки сърцето, белите дробове, черния дроб и други органи. Тази дълбоко разположена тлъстина се нарича „висцерална“ и може да е проблем дори и за хора със стройна фигура.

Скритите коремни тлъстини

Мазнината в тялото ни не е нещо зло. Освен, че са резервна храна, мазнините участват активно в метаболизма на тялото, като осигуряват градивен материал и имат регулираща роля за действието на много биологично активни субстанции в организма.

Всеки се нуждае от известно количество висцерални мазнини. Те са своеобразни „амортисьори“ за вътрешните органи.

Излишъкът им увеличава опасността от поява на високо кръвно налягане, диабет от втори тип, сърдечни заболявания, деменция и определени видове рак, сред които тези на гърдата и дебелото черво.

Мазнините си имат място

В зависимост от пола, възрастта, физическите натоварвания и хормоналните нива, мазнините се разполагат на различни места в тялото. Когато мазнината е повече от необходимото, организмът започва да трупа мазнини на нетипични места. Обичайните „складове“ вече са препълнени и мазнините започват да се отлагат около сърцето и другите вътрешни органи.

Колко тлъстини сте натрупали в корема?

Това се определя най-точно посредством компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. Но има и далеч по-прости и евтини начини.

Вземете шивашки метър, увийте го около кръста си, на нивото на пъпа, и запишете резултата от измерването. Измервайте обиколката на талията си в правостоящо състояние, като внимавате метърът да минава водоравно, а не наклонено.

Добре е когато обиколката на талията ви да не надхвърля 90 сантиметра, ако сте дама, или 100, ако сте представител на силния пол.

Все пак имайте предвид, че измервате не само висцералната мастна тъкан, а също и подкожната, която стои между мускулите и кожата.

Круши и ябълки

Крушовидната форма на тялото, при която затлъстяването е долу, около хълбоците и бедрата, е за предпочитане пред ябълковидната, при която затлъстяването е съсредоточено около корема. Ябълковидното затлъстяване е вредно, защото се състои от преобладаващо висцерални мазнини. То е по-често при мъжете, но дамите също могат да имат такава форма на тялото. И мъжете, и жените с тази форма на тялото трябва да са внимателни.

Това, че сте строен, не е повод за успокоение

Понякога хората се успокояват, че високият ръст „поема“ килограмите, тъй като изглеждат по-стройни, независимо от теглото си. Но, трябва да знаете, че дори и слабите на вид хора могат да имат излишък от висцерални тлъстини. Премерете си обиколката на корема и тогава решете, дали имате проблем

Доколко е генетично и доколко – поведенчески обусловено?

Висцералните тлъстини обичат ленивците. Установено е, че дори слаби на външен вид хора, хранещи се здравословно, при недостатъчно движение натрупват излишък от висцерални мазнини. Изводът е прост: пълни или слаби – движете се!

4 стъпки за справяне с коремните тлъстини

Ако причината не е свързана със заболяване, има четири стъпки и те са следните: движение, диета, сън и борба със стреса.

Стъпка 1: Започнете с интензивни физически натоварвания

Анаеробните натоварвания „топят“ всички – включително и висцералните – тлъстини.

Липсата на време не е извинение. Трябват ви 50 минути с душа и преобличането. Упражненията трябва да са с умерен до висок интензитет в продължение на поне 30 минути заедно с кратките почивки. Правете го 5 дни в седмицата. Спринтовото тичането е за предпочитане, но ако имате ставни проблеми или болки в кръста, бихте могли да крачите по наклон или върху „бягаща пътечка“. Други възможни средства са велотренажорът или крос-тренажорите и симулаторите на гребане. Плуването също се препоръчва.

Коремните преси не вършат работа

Класическите коремните преси не помагат и дори са вредни. Всеки диск в гръбначния стълб може да понесе определен брой свивания и разтягания през живота ни, преди да получим болки в кръста или по-лошо – дискова херния. Тъй като класическите коремни преси са свързани с лежане върху твърда опора и повтарящи се разтягания на дисковете между прешлените, заедно с преминаващите наблизо нерви, те могат да доведат до триене и износване на нервните обвивки. Това е особено силно изразено, когато мастната тъкан е увеличила налягането в корема.

Използвайте алтернативни упражнения, като например „планк“ и се опитвайте да натоварвате повече мускулни групи за да изразходите повече енергия.

Липсата на удобен фитнес не е извинение

Може и просто да ходите няколко километра, но трябва да крачите енергично, така че да се изпотите, пулсът ви да се ускори и да се задъхате. Това сигнал, че сте влезли в т.нар. кислороден дълг и анаеробен метаболизъм. Желаният резултат може да се постигне и за по-кратко време, ако ходите по наклон или правите кратки интервали с тичане. В такъв случай ще са ви необходими по 20 минути дневно, 4 пъти в седмицата.

Всяко движение може да свърши работа

Полезни са и всякакви физически натоварвания, траещи не по-малко от тридесет минути и практикувани не по-рядко от три пъти седмично. Във всички случаи е необходимо пулсът ви да се ускори и леко да се задъхате. Когато нямате достъп до фитнес, правете нещо друго. Метете листа из двора, копайте в градината, ходете на танци или играйте на топка с децата или внуците си. ВНИМАНИЕ! Ако дълго време сте водили застоял живот, желателно е да се посъветвате и с лекаря си и да ползвате фитнес инструктор, преди да си докарате инфаркт.

Стъпка 2. Диета

Няма вълшебни диети. Ще трябва да пробвате различни. Но, ако някоя диета наистина проработи и видите, че отслабвате, знайте, че първи се топят висцералните мазнини. Консултирайте се с диетолог, ще спести време, усложнения и пари от неефективни или по-лошо, вредни диети.

Приемайте фибри!

Приемът на достатъчно влакнини помага. Установено е, че консумацията на 10 грама разтворими фибри на ден – без каквито и да било промени в начина на хранене – води до натрупване на по-малко висцерална мазнина. Въпросното количество растителни влакнини може да се набави от две ябълки, чаша грах или половин чаша стар фасул. Дори само преминаването към консумация на пълнозърнест хляб може да е достатъчно за поддържането на нормално тегло.

Стъпка 3. Осигурете си здрав сън

Спете колкото трябва. Установено е, че хората, които спят по-малко от пет или повече от осем часа на нощ са по-предразположени към напълняване. Сънят надали е единствената причина за затлъстяването им, но че е фактор, вече е сигурно.

Стъпка 4. Намалете стреса

Стресът е неизбежна част от нашето ежедневие; въпросът е как го преодоляваме. Спрете и „изпуснете парата“. Излезте на разходка с приятели или близки, медитирайте, спортувайте; ако е необходимо, потърсете психотерапевт. Това ще ви направи по-здрави и по-подготвени за предизвикателствата на ежедневието. Ако сте прекалено заети, достатъчно е да спортувате. Спортът не само ще стопи излишните килограми, но и ще ви разсее от тревогите ви.

Какво може да покаже лабораторията?

Скоростта на метаболизъм при различните хора не е еднаква. Някои са късметлии и изгарят енергията бързо, други пък трябва да се ограничават цял живот. Понякога, причината за бавния метаболизъм се крие в хормонален дисбаланс, който почти винаги е свързан с някакво заболяване.

При натрупване на мазнини в коремната област, лабораторните тестове са както при метаболитен синдром и инсулинова резистентност, като включват липиден профил, оценка на функцията на щитовидната жлеза, нива на половите хормони и хормона за ситост – лептин. Правят се и лабораторни тестове за доказване или отхвърляне на стеатоза на черния дроб. Стеатозата е сериозен проблем, който често съпровожда натрупването на мазнини в корема.