Митове и факти за махмурлука

Митове и факти за махмурлука

През наближаващите празници ще бъде употребен много и най-различен алкохол. Трябва да знаете, че след като изпиете определено количество алкохол, около 2% до 8% ще бъде изхвърлено чрез урината, потта и издишания въздух. Останалите 92 – 98% ще бъдат преработени от тялото Ви. Всичкият етилов, ако имате късмет да е само етилов алкохол ще се превърне в ацеталдехид, който по-нататък се разпада до радикали на оцетната киселина. Ацеталдехидът е отрова, много подобна на формалдехида, който се образува, когато алкохолът не е бил етилов, а метилов. Въпреки, че сам не е достатъчен, всъщност ацеталдехидът, който не се е разпаднал причинява част от симптомите на махмурлука. Другите причини са обезводняването, ниското ниво на глюкоза, нарушен синтез на някои важни вещества и много други сложни взаимовръзки. Лисата на пълно разбиране на механизма на поява на махмурлука е довел до създаването на множество митове и легенди по този повод. Предлагаме Ви някои от тях.

МИТ: Махмурлукът е дреболия, ще мине

ФАКТ: Вярно е, че ще премине, но пиенето разклаща здраво нервната система. То обърква биохимията на мозъка, което води до характерните симптоми на главоболие, гадене и замаяност, а обезводняването на организма Ви кара да не откъсвате поглед от чешмата. Репертоарът на сутрешното наказание за нощните своеволия включва пулсиращо главоболие, суха уста, раздразнен стомах и отпадналост и като „бонус“ – отслабване на имунната система.

МИТ: Махмурлукът е „привилегия“ на мъжете

ФАКТ: Точно защото сте дама, пийте с по-малката мярка. Женският организъм е по-уязвим от мъжкия. По-голямата си телесна маса при мъжете е своеобразен буфер за изпитото количество. Едно и също количество алкохол предизвиква по-изразени последствия у дамите, тъй като получените отровни продукти от разпада на алкохола се разпределят в по-малък обем. Установено е също, че при жените, алкохолът по-бързо преминава от стомаха към тънките черва, където резорбцията му е по-бърза и затова много по-бързо се напиват.

МИТ: От махмурлук страдат единствено пияниците

ФАКТ: Може да имате неприятна сутрин и след сравнително скромно количество алкохол. Може би сте забелязали, че понякога, една – две чаши са достатъчни, за да отприщят главоболие и всевъзможни други оплаквания. Някои хора са по- предразположени към подобни реакции, но най-често причината е в това, че сте били обезводнени преди приема на алкохол. Ползването на „разредител“ във вид на вода или безалкохолна напитка помага за намаляване на обезводняването и намалява дела на алкохола в общото погълнато количество.

МИТ: Виното е лека напитка, почти безвредно

ФАКТ: Зависи от виното. Червеното вино съдържа танини – дъбилни вещества, които у някои хора предизвикват главоболие.

Малцовите концентрати, сред които е уискито, също се ползват с тази печална слава. Най-малко ще ви боли глава от бира или безцветни концентрати като джина или водката.

МИТ: Диетичните коктейли са безопасни

ФАКТ: Тяхната цел е да пазят талията, а не главата ни. Добавянето на плодове, сокове и други сладки течности може да смекчи, но не и да отстрани сутрешните епизоди на главоболие и разкаяние.

МИТ: Първо концентрат, после бира

ФАКТ: Важно е колко, а не в каква последователност пиете. Стандартните „дози“ – 330 мл бира, 150 мл вино и 50 мл концентрат съдържат почти еднакво количество алкохол. Всъщност с кенче бира си вкарвате едно допълнително „малко“ (от нашенските малки) с половин литър – почти голямо. Малките чаши могат достойно да мерят сили с халбите, а смелостта изобщо не помага срещу главоболието.

МИТ: Макароните или спагетите преди да си легнете ще ви спестят сутрешното главоболие

ФАКТ: Грешно по две причини. Първо, яденето след пиене е „след дъжд качулка“. Храната трябва да предшества приема на алкохол, за да забави усвояването му. Второ, всяка храна забавя усвояването на алкохола, но най-подходящи за целта са мазните блюда, не тестените. Първо си хапнете нещо мазно и след това пристъпете към онова, за което на сутринта ще съжалявате. Нещото, което трябва да направите преди лягане, е да пиете достатъчно вода, за да намалите дебнещата в засада дехидратация.

МИТ: Болкоуспокояващи преди лягане

ФАКТ: Отпусканите без рецепта болкоуспокояващи действат около четири часа и ефектът им се изчерпва далеч преди момента на събуждане. Пийте ги на ставане, не на лягане.
Никога парацетамол! Съчетанието на парацетамол с алкохол уврежда черния дроб!

МИТ: Пийването помага да спим добре

ФАКТ: Точно обратното. Глътка за лека нощ може наистина да ви унесе, но всяко по-голямо количество влошава възстановяването на тялото. Фазата на бързи очни движения, която е най-полезна и най-желана, се скъсява и спящият се събужда по-рано. Сериозният запой може да ви събуди и посред нощ и махмурлукът да започне преждевременно.

МИТ: „Клин клин избива“

ФАКТ: „Допълването“ на изпитото през нощта количество отлага, но не отменя наказанието. Симптомите на махмурлука настъпват при цялостно изчерпване на алкохола в кръвта и временното му „заместване“ с нова доза само отлага изпълнението на присъдата.

Навикът да започваме деня с чаша в ръка е крайно обезпокоителен признак за алкохолно пристрастяване и повод за незабавна среща с лекаря.

МИТ: Сутрин не пийте вода – ще разтвори останалия в стомаха алкохол и пак ще Ви стане лошо

ФАКТ: Е, и сега какво, стомашна промивка ли да Ви правят. Ако не искахте алкохол в стомаха, да не го бяхте пили. След като имате махмурлук, значи алкохолът не е останал в стомаха. Може и да има, но е прикачен за храната в стомаха, ако се е позабавила там. Този алкохол ще бъде усвоен по-късно, ако не повърнете, разбира се. Пийте повече вода, за да възстановите загубите на течности и да намалите концентрацията на отровните разпадни продукти от снощната веселба.

МИТ: Кафето помага

ФАКТ: Точно обратното – то допълнително обезводнява организма и влошава симптомите на сутрешното неразположение. Пийте вода или безалкохолни напитки, за да възстановите загубената вода и минерални вещества – особено ако сте повръщали.

МИТ: Можем да оправим с билки

ФАКТ: Правени са изследвания на билкови препарати против махмурлук, съдържащи екстракт от мая, артишок и прочие. Няма данни за някакво благотворно действие. Препарат от плодовете на опунция, вид кактус, допринася за намаляване на гаденето, но не и на главоболието. Единственото сигурно лечение: търпението.

МИТ: Една шкембе чорба веднага след събуждане

ФАКТ: Почти всяка супа може да помогне, тъй като съдържа вода, която ще замести изгубения обем течности и сол, която ще задържи водата в организма. Но, не е необходимо да се натъпчете с чесън и да се изпотите от лютия червен пипер. И без това имате стомашен дискомфорт от снощния микс. И ако искате по-сигурен ефект, нека да не е една чорба, а две – трябват Ви течности. Или пък пийте и вода!

НЕ Е МИТ: Алкохолът е отрова!

ФАКТ: Отравянето с алкохол може да бъде животозастрашаващо. Признаците за това включват:
  • объркване, състояние на ступор;
  • повръщане;
  • гърчове;
  • бавно, неравномерно дишане;
  • ниска телесна температура, посиняване;
Видите ли подобни симптоми, при някой с празна бутилка наблизо, звънете на Бърза помощ, преди да е настъпило тежко обезводняване и необратимо мозъчно увреждане. Може би ще спасите живот.