Това грип ли е или настинка?

Това грип ли е или настинка?

В сезона на грипа и настинките, вероятността да „пипнем“ някой вирус или той да ни пипне е доста голям. Повечето хора казват „Хванах грип“, само че не винаги става въпрос за истински грип. Понякога е друг вирус, но тъй като симптомите са сходни, ние му слагаме етикета „грип“. Правилното име не е нещо от което ще ни стане по-леко, но знаейки, дали е по-малкия или истинския дявол може да бъдем по-добре подготвени за това, което ни очаква. Как да ги разпознаем? Вижте в следващите слайдове.

Каква е разликата?

Настинките се причиняват от вируси с които живеем по цяла година. Те не причиняват симптоми винаги, когато се заразяваме с тях. Просто в един момент хващат имунната ни система неподготвена и успяват да проникнат под защитата на лигавиците и да причинят характерната имунна реакция на организма, която се изразява в неприятните симптоми на болестта.

Грипни вируси също живеят около нас и по нас, но някои щамове са истински гадняри, които се променят и избягват имунитета. Ако се заразите с такъв вирус, той със сигурност ще предизвика болест с различна степен на тежест, като това зависи от способността на вируса да оцелява в организма и от способността на имунната Ви система да го унищожава. Тези вируси гадняри обикалят планетата и всяка година някои от тях причиняват болест у милиони хора, все по едно и също време на годината, точно когато са най-чести и настинките.

Грип или настинка, какво значение има това?

За какво Ви е да ги разпознавате? Топла пилешка супа, кана чай и малко хапчета – ето с какво се лекуваме и при двата случая. Значи…няма какво да му мислим?

Това е стара теория. Важно е да се знае какво е заболяването, защото грипът дава сериозни и понякога фатални усложнения. Грипът може да бъде спрян , ако бъде разпознат и лечението започне в първите часове след появата на симптомите. Отпусканите с рецепта противовирусни медикаменти могат да скъсят периода на боледуване, ако се вземат навреме. Освен това, може да си направите труда да предпазите другите от заразяване.

Грипът е „бърз и яростен“

Ако знаете точно в колко часа, изведнъж, сте се почувствали болен или направо като прегазен от камион, вероятно става въпрос за грип. Симптомите на грипа, сред които болки в гърлото и мускулите, висока температура, главоболие, запушен нос и кашлица връхлитат обикновено изневиделица. Симптомите на грип Ви събуждат през нощта, независимо колко дълбоко спите. Грипът трае от 2 до 5 дни, но ще се чувствате отпаднали поне седмица и повече.

Настинките започват по-бавно – цял ден нещо не Ви е наред, чувствате се малко по малко все по-зле, кихате, появява се хрема, гърлото понаболява. Настинките са по-милостиви и се ограничават най-вече до хрема или запушен нос, понякога болки и гърлото и леко повишена температура. Но, както и грипа, настинките също могат да се усложнят.

Много висока температура - мислете за грип

Температурата може да се повиши и при обикновена настинка, но при повечето хора това не става. При грип температурата нерядко е 37.7 - 38.8 градуса още в началото и се покачва. Децата вдигат по-висока температура от възрастните. Те, впрочем, са по-склонни да вдигат температура дори и при обикновени простудни заболявания.

При грип чувството на отпадналост трае седмици

Грипът Ви смазва още в началото и после Ви прави вяли и отпуснати. Чувството на отпадналост и болест трае до три и повече седмици, особени у хора с отслабен имунитет, хронично болни и по-възрастни.

Симптомите на настинката се забравят далеч по-бързо – обикновено за седмица сме на крак.

Болки в гърлото - настинките по-често започват с болки в гърлото

Този ранен симптом на настинката обикновено трае един-два дни и предхожда останалите неприятни симптоми. Хремата или запушения нос също се появяват в същия ден, за да допълнят общата картина на заболяването.

Гърло боли и при грип, но това обикновено е съчетано с обща отпадналост и други симптоми, които връхлитат едновременно, а не един по един.

Запушен нос – по-вероятно е настинка

Само течащ като река или запушен нос, без висока температура, болки из цялото тяло или отпадналост значи че най-вероятно се касае за т.нар. обикновено простудно заболяване. Кихане и запушен нос има и при грип, но те са придружени от другите характерни оплаквания.

Както настинката, тъй и грипът могат да доведат до възпаление на синусите. То се проявява с тъпа и постоянна болка в скулите, челото или между очите. Болката се изостря при резки движения на главата или напъване. Възпалението на синусите изисква специализирано лечение и трае дълго.

Главоболие - и двете го предизвикват

Само че при настинката главоболието, подобно и на останалите симптоми е далеч по-търпимо от това при грипно заболяване.

Кашлица: признак както на грип, така и на простудно заболяване

Настинката и грипът са заболявания на дихателните пътища, поради което и двете могат да предизвикат образуване на секрети в дихателните пътища, дразнене на лигавицата кашлица. Следете, какво изкашляте, особено, ако кашлицата продължава повече от 5 дни.

Пневмонията е заболяване на белите дробове, което може да се развие като усложнение на грипа. Потърсете лекарска помощ, ако кашлицата упорства, ако дишате затруднено, при кашляне ви болят гърдите, температурата ви е над 38.8 градуса или изхвърляте жълтозеленикав или кървав секрет при кашляне.

Болки в ушите - могат да се дължат и на двете заболявания

И в двата случая се дразни и възпалява евстахиевата тръба, която свързва гърлото със средното ухо. Това предизвиква тъпа или пареща болка. И при двете заболявания болката обикновено преминава от само себе си.

Потърсете лекар, ако болките не отзвучат заедно с останалите оплакванията или почувствате силна, внезапна „режеща“ болка дълбоко в ухото. Това може да означава възпаление на ухото и да изисква по-сериозно медикаментозно лечение.

Диагностични тестове за грип

Лабораториите могат да открият вируса на грипа и да кажат от кой вид е, само че това се прави главно за епидемиологични проучвания или тежко усложнени пациенти, тъй като резултат след седмица или повече е след дъжд качулка за ежедневната практика.

Съществуват т.нар. „бързи тестове“ за грип. Някои лекари разполагат с тях и могат за около 15 минути да кажат с прилична достоверност, дали става въпрос за грип или за настинка. Тези тестове имат чувствителност около 50 – 70%, тоест това е вероятността да открият грипа. Специфичността им е висока: 90-95%, това означава, че ако открият нещо, то това е грип.

Тестът трябва да се направи максимално скоро след началото на симптомите – в първите часове, за да знае лекарят, какво лечение да назначи. Тестът може да открие грип и след няколко дни, а при хора с потисната имунна система – седмици и месеци след преболедуването.

Лекарства за грип

АНТИБИОТИЦИТЕ НЕ ДЕЙСТВАТ СРЕЩУ ВИРУСИ! Има специални лекарства, които могат да облекчат симптомите значително и да съкратят периода на неразположение, стига приемът им да започне своевременно – максимум до 2 дни от началото на заболяването. Противогрипните лекарства не са направени да лекуват обикновени настинки. Тези лекарства би трябвало да са с рецепта и да се дават, когато лекарят е преценил, че става въпрос за грип.

Обикновените средства, продавани без рецепта по аптеките, също могат да облекчат някои от симптомите като висока температура, хрема и кашлица, но те не спират вируса. Четете внимателно указанията, приложени в опаковките, и добросъвестно ги спазвайте.

Миенето на ръцете е важно за да се предпазите и да пазите околните

През зимния сезон, когато грипът е особено активен, мийте ръцете си по-често от обикновено, особено след кашляне, кихане или секнене на носа. Мийте ръцете си, за да намалите риска за себе си и да не заразите околните. Топла вода и сапун са достатъчни. Търкайте дланите си в продължение на двайсетина секунди. Не забравяйте и местата между пръстите и около ноктите. Старателно изплакнете и изсушете. Дезинфекционните течности и гелове също вършат работа.

Свинският грип (H1N1) все още ли е актуален?

Пандемията от свински грип приключи официално през 2010 година. Съвременните ваксини предпазват както от свински, така и от обикновен грип. Двата вида са всъщност сходни и предизвикват аналогични оплаквания – кашлица, възпалено гърло, температура (макар не у всеки) и болки в тялото. У повечето хора свинският грип предизвиква и храносмилателни проблеми като повръщане и диария.