Мъжко здраве – 2017

Здравна профилактика за мъже

Като цяло, мъжете са по-просто устроените човешки същества, на което се дължи и тяхното съвършенство. Мъжете са общо взето и по-здрави от жените. Но мъжете се излагат по-често на опасности, на вредни фактори в работата си и по-често посрещат предизвикателството на вредните навици. Това е причината жените да живеят по-дълго. Да, но ние можем да променим това несправедливо съотношение в преживяемостта, като изпреварим събитията и вземем здравето си в свои ръце.

Защо да си правите профилактични изследвания?

Извършването на правилните тестове в правилното време е същността на превантивната медицина. Не всички болести дават ранни отклонения в кръвните проби и не всички отклонения означават болест, но когато за болестта има тест и докато болестта е все още само отклонение от нормата в лабораторията, има шанс за забавяне на процеса или предотвратяването му.

Целта ни не е да предизвикаме хипохондрия у мъжете. Просто Ви предлагаме да видим какво сме сторили на организма си и дали да продължаваме в същия дух напред. Или пък е време да променим нещо?

За какво да проверим?

Ако сте мъж под 45 години, нямате близки роднини или родители, които да са получили млади инфаркт или инсулт, нямате диабет или друга хронична болест, която да наследите, живеете без много стрес и не злоупотребявате с алкохол и цигари, значи няма какво толкова да се изследвате. Поддържайте добра физическа форма, хапвайте и пийвайте умерено, живейте си живота и зарежете този блог.

Е, може да си пускате по някое изследване на липидния профил и кръвната захар веднъж в годината, плюс стандартно изследване на урина, но това е всичко.

След като навършите 45 - 50, обаче, влизате в една статистическа група, при която се увеличава честотата на проявите на различни болести. Човек може да има болести и преди това, а може да си е напълно здрав още много години след 45, но такава е статистиката– започват ранните обаждания от някои бъдещи проблеми.

Профилактичен пакет за мъже до 50 години

Предназначен е за мъже, които все още не се притесняват за състоянието на простатата си и не желаят да вникнат по-дълбоко в статуса на черния си дроб.

Освен стандартните изследвания на кръвна картина и обичайните биохимични изследвания на функцията на бъбреците и черния дроб сме добавили по-подробен липиден профил с изследване на съотношението на Апо В спрямо А1, което е по-сигурния маркер за вероятността от развитие на атеросклероза в сравнение с изследването само на „добър“ и „лош“ холестерол.

Индексът FAI ще даде представа за ефективните нива на тестостерон в организма. Това е важен показател за мъжете и под 50 години.

Лабораторни изследвания за рак на простатата

Има и кръвен профилактичен тест за търсене на рак на простатата. Това е простатно-специфичния антиген (PSA).
Изследване на общ и свободен PSA
PSA циркулира в кръвта в свободна форма или свързан с други протеини. Тестовете измерват общото количество PSA, което включва свързания и свободния, а тестът за свободния PSA открива само този, който не е свързан с други белтъци. Процентът на свободния PSA от общия показва дали да се притесняваме или да си живеем спокойно до следващия тест.

Обичайно, при „нормални“ нива на PSA не се предлага биопсия и човекът се отпраща по живо по здраво. Само че, ако на фона на леко увеличени нива на общ PSA се установи нисък процент на свободния, препоръчваме да се консултирате със специалист.

За кого е предназначено изследването?
  • При всички мъже над 50 години, когато липсва висок наследствен риск от рак на простатата. Прави се всяка година.
  • При наследствено обременени мъже изследването започва на възраст над 40 години.
  • При всички мъже, които имат повод за съмнения
При мъже над 70 години, повечето протоколи за профилактика не препоръчват провеждането на това изследване.

Пълен профилактичен пакет за мъже 50+ години

HOMA IR е изследването за доказване на инсулинова резистентност. Освен, че доказва наличието на резистентност към инсулина, при хората с диабет втори тип, HOMA IR показва и колко висок е сърдечно-съдовият риск.

Колко често трябва да се прави този тест? При мъже без оплаквания и с нормално тегло, този тест може да се прави на две - три години, започвайки от 45-годишна възраст.

При мъже, които са понапълнели и особено ако става въпрос за натрупване на обем в коремната област и талията и особено, ако се добави и някой друг фактор, като повишен холестерол или повишено артериално налягане – изследването трябва да се прави по-често.

Холестерол и други мазнини в кръвта

Високите нива на тъй наречения „лош“, или LDL холестерол са причина за натрупването на лепкав налеп по стените на артериите. Той увеличава опасността от сърдечносъдови заболявания. Атеросклерозата, характеризираща се с втвърдяване и стесняване на артериите напредва бавно и незабележимо, водейки до инфаркт, инсулт или други усложнения, които при мъжете започват след 45 годишна възраст.

Изследването на липидния профил може да започне на млада възраст и дори при децата. Добре е да се изследва всяка година, когато не са открити отклонения. Мъжете, които имат наследствена обремененост от страна на родителите си с преживян инфаркт или инсулт, трябва да са по-внимателни към липидния си профил и да следят нивата на липидите в кръвта по-често.

Преминаването към здравословен начин на живот може да забави или обърне тази нежелана тенденция. Понякога, обаче трябва да се приемат и лекарства.

Профилактичен пакет с липиден профил

Този пакет от лабораторни изследвания дава информация за нивата на общ холестерол, „лош“ LDL-свързан холестерол, „добър“ HDL- свързан холестерол, триглицериди и съотношение на Апо В към Апо А1.

Липидният профил е добавен към стандартната пълна кръвна картина и обичайните профилактични биохимични изследвания, по които може да се направи най-обща оценка на състоянието на черния дроб и бъбреците.

Ниво на тестостерон

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон. Нивата му в мъжкия организъм се повишават по време на пубертета и започват да намаляват след навършването на 40-годишна възраст. Намаляване, обаче, не трябва да означава рязък спад в нивата на тестостерона.

Прекалено ниските нива на тестостерон водят до много проблеми при мъжете, като се започне от напълняване, поява на метаболитен синдром, диабет втори тип, липса на способност за концентрация, неуспехи в кариерата и се стигне до най-малко свързания с тестостерона проблем – еректилна дисфункция.

Епидемиологичните проучвания показват значително снижаване на нивата на тестостерона сред мъжете през последните две десетилетия. Много фактори от съвременната ни среда са обвинени за намалената ни мъжественост.

Има прости и напълно природосъобразни начини да се справим с ниските нива на тестостерон, но трябва да имаме представа за нивото на тестостерон в кръвта ни и да елиминираме вероятната причина.

Лабораторни тестове за нива на тестостерон

Тестостерон + SHBG (FAI)
Свободният андрогенен индекс (Free Androgen Index или FAI) се използва за диагностициране на нарушения в андрогенния статус. Този индекс се изчислява по съотношението на общия тестостерон, към протеина, който го свързва и инактивира (SHBG).

Повечето тестостерон в кръвта не съществува в свободна форма. Половината е свързан със специфичен протеин, другата половина е слабо свързана с албумина и само около 3% от тестостерона при мъжете (0,7% при жените) е свободен и се свързва с рецепторите, които задействат ефектите му.

Нивата на тестостерон са най-високи след добро наспиване, така че пробата трябва да се вземе рано сутрин, за да отрази най-правилно ситуацията.

При здрави мъже, нормалните стойности на FAI са между 30 и 150. Стойности под 30 показват дефицит на тестостерон, който е причина за необяснимата отпадналост, напълняване, еректилна дисфункция или остеопороза.

Състоянието на черния дроб

Черният дроб е жизнено важен орган от нашия организъм. Известните му функции са над четиристотин. Черният дроб участва в обмяната на хранителните вещества, обмяната на витамините и минералните елементи. Този орган може много дълго да се възстановява, но често дори и не знаем за това, че го увреждаме. Увреждането може да бъде причинено от начинът ни на хранене, диетите, прием на лекарства, злоупотреба с алкохол или други токсични вещества, билки и още много фактори на обкръжаващата ни среда.

Стандартните профилактични тестове, които измерват нивата на т.нар. чернодробни ензими помагат да се установи евентуална увреда, но често тези маркери не се позитивират, особено когато човек е с по-висок индекс на телесната маса.

Има създадени, обаче лабораторни тестове, които могат да покажат с голяма достоверност, какво е състоянието на черния дроб и каква е причината за увреждане. Тези тестове могат да дадат представа в какво състояние е черния дроб и как се повлиява от промяната в начина ни на живот или провежданото лечение. FibroMax® е супер тестът, който включва изследване за стеатоза или фиброза от всякакъв произход.

FibroMax® съчетава измерване на 10 серумни маркера и ги отнася към възрастта, пола, ръста и теглото на човека. Този тест дава пълна представа, какво е състоянието на черния дроб, независимо от причината за увреждане. Чрез FibroMax®, наистина може да прецените, какво е състоянието на черния дроб, дали се налага да спазвате диета или може да продължавате да увреждате този толкова важен за нас орган.

Профилактичен пакет за мъже 50+ години с оценка на състоянието на черния дроб

Подходящ е за всички мъже, които имат съмнение, че черният им дроб има причина да бъде проверен по-обстойно.

Към този диагностичен пакет, който включва препоръчителното след 50 годишна възраст изследване на PSA, сме добавили FibroMax®. В съвременната лабораторна практика почти не съществува такова комплексно изследване на състоянието на черния дроб, което да се мери с този супер тест. FibroMax може да замени чернодробната биопсия при получаване на обективна информация за наличието на стеатоза от различен произход или по-напреднало увреждане на черния дроб.

Тъй като FibroMax съдържа в себе си липиден профил, ние сме добавили само Апо В, за да преценим съотношението му спрямо Апо А1.

Профилактичен пакет за всички с оценка на състоянието на черния дроб

Тъй като не само мъжете след 50 години може да поискат да видят състоянието на черния си дроб, предлагаме и по-малък диагностичен пакет в който фигурира теста FibroMax. Махнали сме изследването на PSA.

Това прави диагностичния пакет подходящ и за жени, които искат да получат информация за липидния си профил и състоянието на черния дроб.

Вирусни хепатити

„Вирусен хепатит“ означава възпаление на черния дроб, което се причинява от няколко вида вируси. Основните са от типа А, В и С. Напоследък се обръща голямо внимание и на по-редките вируси от типа D и E.

Симптомите на хепатит А са като на вирусно чревно заболяване, което в повечето случаи отшумява за около месец и не оставя следа, а само лош спомен от острата фаза. Хепатит В и С са по-сериозни болести, които могат да останат в организма и да причинят трайно увреждане на черния дроб.

Медицинската логика повелява, тестове за търсене на инфекция с вирусен хепатит да се назначават, когато имаме отклонение в някой от лабораторните показатели за функцията на черния дроб. Обаче, преживяната инфекция с хепатитен вирус, дори и когато той все още е в организма може да не се вижда в стандартните тестове.

Все пак, трябва да се има предвид, че честотата на инфектиране с вируса на хепатит в България се движи между 1 - 2% за хепатит С и 4 - 5% за хепатит В, съответно. Това, на пръв поглед, не са толкова често срещани инфекции, но трябва да се търсят активно, защото могат да причини сериозни увреждания на черния дроб.

Скринингови изследвания за вирусен хепатит

  • Анти-С антитела. Това е тест за търсене на евентуално заразяване с вируса на хепатит С. Наличието на антитела, не означава, че сте болни от хепатит, а че сте се срещали с вируса и сте реагирали срещу него. Около 20 - 25% от хората, които са срещали вируса на хепатит С са успели да го унищожат. При около 75 - 80% вирусът остава и се размножава в черния дроб, като при част от тях предизвиква по-сериозни проблеми. Тогава се налагат допълнителни изследвания и лечение.
  • HBsAg е тест, който показва, че сте се срещали с вируса на хепатит В и в кръвта ви циркулира този антиген. Повечето хора успяват да се справят успешно с вируса на хепатит В, около 80 – 90% от хората се изчистват спонтанно от вируса. При другите обаче, които имат хронична инфекция, нещата стоят малко по-зле и се налага да приемат лекарства за да потискат размножаването на вируса.