Как да се подготвим при предстояща бременност

Как да се подготвим при предстояща бременност

Решили сте да имате бебе? Поздравления!

Има някои препоръки, които можем да Ви дадем в този момент.

1. Приемайте ежедневно витамин В9 (фолиева киселина)

Подготовката за една пълноценна бременност трябва да започне месеци преди това. Как? С приема на 400 микрограма фолиева киселина на ден, по възможност три месеца преди зачатието. Приемът трябва да продължи и през първите 12 седмици от вашата бременност. При някои жени нуждата от фолиева киселина е по-голяма и те трябва да приемат по 5 милиграма на ден; запитайте лекаря си дали и вие трябва да го правите. Фолиевата киселина предотвратява сериозни увреждания на плода, които могат да настъпят още преди да разберете, че сте бременна.

2. Прегледайте се

Няколко месеца преди планираната бременност посетете лекаря си. Попитайте го за следното:
  • Какви ваксини е добре да имате направени преди забременяване?
  • Как да приемате и по колко фолиева киселина и витамин D?
  • Евентуални промени в начина на лечение на хроничните ви заболявания;
  • Какви лекарства – както с рецепта, така и свободно продавани – можете или не можете да приемате по време на бременността?
  • Лабораторните изследвания, които Ви препоръчва Synevo, да ги правите ли?

3. Посетете зъболекаря си

Възможно е да не знаете, но зъболекарят също има отношение към вашата лека и пълноценна бременност. Зъбите и венците ви трябва да са в отлично състояние. Погрижете се за това още преди зачатието. Не само вие, но и детето ви ще се усмихва с удоволствие! Бременността увеличава вероятността от заболяване на венците, а то, на свой ред – от преждевременно раждане. Решението? Мийте зъбите редовно и ги чистете с конец най-старателно!

4. Поддържайте здравословно тегло

Над- и поднорменото тегло затрудняват зачатието. Наднорменото тегло ви изправя пред куп здравословни усложнения като диабет, високо кръвно налягане и прочие, а може да затрудни и раждането. Хубавото е, че с умерени, но редовни физически натоварвания е напълно възможно да поддържате телесното си тегло в нормални граници.

5. Превърнете движението в полезен навик

Добрата физическа форма е предпоставка за лека бременност и раждане. Ходенето пеша, карането на велосипед и плуването са отлични начини за раздвижване. Упражненията, укрепващи мускулите на таза и гърба са особено полезни в този важен етап от живота ви.

6. Хранете се балансирано

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да се храните здравословно – преди и по време на самата бременност. Помолете партньора си да направи същото. Ще са ви нужни много белтъчини, желязо, калций и фолиева киселина; постарайте се да ги осигурите на организма си. Отлични източници са плодовете, ядките, обикновените и листни зеленчуци, пълнозърнестите брашна и нискомаслените млечни продукти. Ограничете соленките, бисквитите и сладкишите, газираните напитки и всички нездравословни храни с „празни“ калории.

7. Планирайте бюджета си

Всички искаме най-доброто за децата си, което налага да се подготвим отрано. Помислете какво ще ви е необходимо – бебешки храни, биберони, влажни кърпички, памперси, детски столчета, дрешки… - всичко трябва да е приятно и функционално. Разходите са големи, което налага да изразходвате средствата си разумно; дрешките втора употреба, приятелите, които за час-два биха могли да заместят платената детегледачка и други подобни мерки са само част от многото възможни начини за икономии.

8. Внимавайте с кофеина

Не можете без кафе? Добре, но се постарайте да намалите количеството му. Препоръчителното дневно количество кофеин по време на бременност е максимум 200 милиграма. Това са две чаши разтворимо кафе. Безкофеиновото кафе или дори топлото подсладено мляко могат да се използват като безвредни заместители.

9. Спрете тютюнопушенето

Ако пушите, време е да спрете. Пушенето затруднява зачеването, а по време на бременност увеличава опасността от преждевременно раждане, раждане на деца с поднормено тегло и дори спонтанен аборт. Увеличава се и риска от синдрома на внезапната детска смърт.

Помолете партньора си също да спре да пуши. Пасивното тютюнопушене е почти толкова вредно, колкото и активното. Отказването на цигарите е огромна драма, поради което бихте могли да потърсите помощ от лекаря си.

10. Избягвайте алкохола

Знае се, че няма „безопасно“ количество алкохол при бременност. Приемът на алкохол през първите седмици на бременността увеличава риска от родови увреждания и умствено изоставане на новородените. Потърсете квалифицирана помощ, в случай че вие е трудно да преодолеете някои лоши навици.

11. Проверете как стоят нещата с отпуските по майчинство

Бъдещите майки имат право на до една година отпуск по майчинство, без оглед на стажа, натрупан при работодателя. Бебето трябва да започне живота си, обградено от вашите грижи и внимание. Връщайки се на работа, бихте могли да започнете на непълно работно време или плаващ график; опитайте се да договорите това с работодателя си. Партньорът ви също може да си издейства отпуск, за да е до вас в трудния период след раждането.

Лабораторни изследвания които можем да предложим

На етапа планиране на бременност, лабораторията може да каже няколко неща: здрава ли е жената, здрав ли е бащата, очакват ли се проблеми с бременността, има ли някакъв риск за бебето и неговото развитие.

Освен стандартните биохимични тестове и кръвна картина, при планиране на бременност се препоръчва да бъдат оценени или отхвърлени всякакви рискове за бебето и майката. Има проблеми, които могат да се отстранят преди да са нанесли вреда. В това число влиза имунитет към вируси, които могат да увредят развитието на ембриона или плода, инфекции, които не е добре да бъдат лекувани по време на бременност, леки ендокринни нарушения, които могат да се задълбочат и т.н.

Проверете имунитета си срещу опасни за плода микроби

При планиране на бременност препоръчваме да се изключат някои инфекции, които могат да окажат влияние върху развитието на ембриона и бебето.
  • Скринингов тест за вирус на СПИН (HIV). Всеки може да се зарази, но ако се знае, бебето има голям шанс да бъде предпазено.
  • Тест за гонорея, хламидии и сифилис. Могат да бъдат излекувани, преди забременяването и да се избегне заразяване на бебето или прекъсване на бременността от инфекцията.
  • Течно базирана цитология с тест за човешки папиломен вирус (HPV). Ако има риск от инфекция с вирус причиняващ рак, по добре е проблемът да се реши преди бременността.
  • Скринингов тест за хепатит В и С. Ако има активно размножаване на тези вируси, може да се проведе лечение преди бременността.
  • Тест за варицела зостер. Този вирус също предизвиква увреждания на ембриона или болест у плода. Ако се окаже, че жената няма имунитет, тя трябва да се пази от контакт с болни. В България не се предлага ваксина срещу варицела, не е ясно защо.

TORCH панел

Това изследване е предназначено за откриване на някои чести и опасни за ембриона инфекции. TORCH е акроним за група инфекциозни заболявания- Toxoplasmosis, Rubella, Cytomegalovirus, и Herpes simplex.

Тези вируси и паразитът Токсоплазма, могат да бъдат причина за дефекти в развитието на зародиша. Много често дефектите са толкова сериозни, че бременността се прекъсва спонтанно, тъй като ембрионът не може да оцелее. TORCH панелът е група от тестове, които откриват наличието на антитела, произведени от имунната система на жената в отговор на инфекция с някой от търсените микроби.

Потърсете скрити ендокринни нарушения

Преди забременяване е добре да се провери функцията на щитовидната жлеза, тъй като нивата на щитовидните хормони определят до голяма степен вероятността за забременяване, нормално протичане на бременността, а също и за интелектуалното развитие на бебето. Изследва се хормонът стимулиращ щитовидната жлеза -TSH. Ако нивото му е високо, значи, че жлезата не произвежда достатъчно хормони.

Трябва да се направи проверка и за наличие на неоткрит до момента захарен диабет. При жените, които знаят, че боледуват от диабет тип I или II, тестът за гликиран хемоглобин (HbA1c) трябва да предхожда с поне 3 месеца евентуалното забременяване. Свързаните с диабета аномалии се проявяват в ранните седмици от бременността, дори преди първите пренатални прегледи при гинеколог.

Пакет Планиране на бременност

Това е пълният набор от изследвания, който всяка дама, планираща да забременее е препоръчително да направи.

Synevo Ви го предлага с 40% отстъпка.

Генетични тестове

Когато жена и мъж решат да създадат дете, добре е да потърсят консултация от лекар, който може да прецени дали има риск, някое наследствено заболяване да бъде предадено на бебето и дали се налага да проведат генетични изследвания.

Известни са гените, които кодират някои предавани в поколението някои чести заболявания. За тяхното откриване има създадени тестове. Има тестове, които могат да открият и въздействието, което са оказали някои преживяни инфекции върху риска от предаване на болест върху нероденото дете.

При двойки, които имат трудности със забременяването и износването на бременността се предлагат генетични тестове, които оценяват възможността всеки един от партньорите да създаде дете.

Генетичната консултация може да предложи извършването на тестове за вероятността от изява на болест свързана с аномалии с хемоглобина (хемоглобинопатии), носителство на гена за кистична фиброза, кариотипизиране.