Какво е гестационен диабет?

Какво е гестационен диабет?

Гестационният диабет е състояние с високи нива на кръвната захар, което се проявява единствено по време на бременност. То се среща у приблизително 4% от бременните жени.

Гестационният диабет не пречи да имате здраво бебе, но е необходим лекарски съвет и някои прости неща, посредством които да контролирате кръвната си захар.

След раждането диабетът може да изчезне. Жените, прекарали гестационен диабет са по-предразположени да развият диабет от втори тип. Не е задължително да развият диабет втори тип, но все пак трябва да имат едно наум и да избягват другите предпоставки за диабет.

Причини

По време на бременността плацентата произвежда хормони, които могат да повишат количеството на захарта в кръвта. Обикновено панкреасът отделя достатъчно инсулин и компенсира излишъка, но в случаите, когато не успее, се развива гестационен диабет.

Застрашени ли сте?

Вероятността да развиете гестационен диабет нараства, ако:
  • Преди бременността сте били с наднормено тегло;
  • Кръвната ви захар е повишена, въпреки че не достига стойности, характерни за истинския диабет;
  • В рода си имате диабетици;
  • Ако сте прекарали гестационен диабет и при някоя предишна бременност;

Диагностициране

Ако попадате в групата с увеличена вероятност от развитие на гестационен диабет трябва да следите нивото на кръвната си захар от началото на бременността.

Ако опасността е минимална, подобни изследвания ще се направят в периода между двадесет и четвъртата и двадесет и осмата седмица от бременността.
HPV профилактика Synevo

Глюкозо толерантен тест

При установяване на повишена стойност на кръвната захар, ще Ви назначат тест с глюкозно обременяване, за да се разбере, дали става въпрос за диабет.

Преди изследването ще ви дадат да изпиете подсладена течност. Час по-късно ще ви се вземе кръв, за да се установи дали организмът реагира нормално на проведеното глюкозно натоварване. Ако стойностите на кръвната захар надхвърлят 7,7 mmol/L (140 mg/dL), ще ви помолят да не се храните и след няколко часа отново ще ви вземат кръв за изследване.

Ако този път резултатите са нормални, но опасността от гестационен диабет е налице, на по-късен етап от бременността отново ще ви бъдат направени изследвания.
Цена в Синево:
Глюкозо-толерантен тест с две измервания на 0 и 120-та минута: 6.00 лв.

Глюкозо-толерантен тест с три измервания на 0, 60-та и 120-та минута: 9.00 лв.

Разбира се, за здравно осигурените дами, заплащането е от НЗОК със съответното направления за медико-диагностично изследване.

Какво да правите?

Ако се установи, че имате гестационен диабет, лекарят Ви ще поиска да контролирате състоянието си и да проверявате нивата на кръвната си захар няколко пъти на ден. Ще трябва да изследвате и урината си, тъй като появата на кетони в нея е признак за недобре контролиран диабет.

Как се лекува?

Първо, трябва да започнете да се храните здравословно и според конкретните предписания на медицински специалист, както и да се движите.

Лекарят ще следи темпото, с което наддавате на тегло и при нужда ще предпише инсулин или друго подходящо лечение.

Уврежда ли плода?

Ако с помощта на вашия лекар поддържате нивата на кръвната си захар в нормални граници, то вие най-вероятно ще родите напълно здраво дете.

Непосредствено след раждането лекарите ще проверят нивото на захарта в кръвта на бебето. Ако е ниско, е възможно да му се влива глюкоза до достигане на желаните нива.

Гестационният диабет увеличава вероятността да родите бебе, по-едро от нормалното. Може да има и жълтеница, която отзвучава бързо след съответно лечение.

Вероятността в по-късен етап от живота си детето ви да развие диабет от втори тип е наистина повишена, но това може да се предотврати посредством здравословен начин на живот, включващ физическа активност и подходящ начин на хранене.

Ще се разболея ли от диабет втори тип?

Гестационният диабет е предразполагащ фактор, но развитието на диабет от втори тип далеч не е задължително. За да не се случи, е необходима превенция.

Шест седмици след раждането нивата на захарта в кръвта ви най-вероятно ще се нормализират. Лекарят ще провери това и ще ви каже. Ако все още са високи, трябва на всеки три години да се изследвате.

Как да намалите риска?

  • Поддържайте телесното си тегло в нормални граници. Колко точно? Попитайте лекаря.
  • Хранете се здравословно, отдавайки предпочитание на зеленчуци, плодове, пълнозърнести житни продукти и храни с малко мазнини, но много протеини.
  • Движете се, спортувайте.
Вероятността при следваща бременност отново да развиете гестационен диабет е увеличена. Помолете лекаря за съвет как бихте могли да го избегнете.