Лабораторни изследвания по време на бременността

 
Защо се правят?
По време на бременността, докато плодът се развива в майчината утроба, се извършват редица лабораторни тестове, които имат за цел да потърсят и диагностицират някой съществуващ, невидим проблем, който може да повлияе на здравето на майката или бебето. Целта е проблемът да се идентифицира по-рано и да има готовност за реакция. Има и тестове които се извършват, за да се провери, дали така случилата се бременност, не е довела до създаването на бебе с хромозомна или генетична аномалия, която ще повлияе бъдещото му развитие.
Кога се правят?
Най-често бременността е приятна изненада и изследванията започват след появата на съответния брой чертички в бързия тест за бременност.

Има лабораторни тестове, които е най-добре да бъдат направени преди забременяването, а други през различните етапи на бременността за да се търсят промени, които могат да настъпят в организма на майката. Има вирусни инфекции, които не предизвикват видима болест у майката, но носят голям риск за развитието на ембриона и плода. Най-добре е да бъдат излекувани или потиснати преди бременността и да не нанесат вреда.

По отношение на риска от генетично обусловени аномалии, тоест такива, които са резултат от изявата на променени гени, които кодират болест или недостатък, разумният подход е родителите да проведат консултация със специалист, който може да каже, дали има нужда от генетично изследване преди бременността.

Повечето лабораторни тестове са безопасни за майката и бебето, тъй като се извършват върху малко количество венозна кръв, внимателно взет секрет от влагалището или околната кожа.
Бъдете информирани
Ние насърчаваме бъдещите майки да задават въпроси и да знаят защо се извършва всеки един тест и какво означава резултатът. Най-добрият източник на информация е гинекологът, който следи състоянието Ви. Ако откаже да Ви даде информация, потърсете някой друг, който е по-отзивчив. Интернет е пълен с данни и коментари, но все пак, гледайте източникът да е надежден и да носи отговорност за Вас и детето Ви. Има много некомпетентни мнения и такива, мотивирани от желанието да Ви продадат нещо ненужно, но скъпо. Лекарите с опит знаят какво да препоръчат.
Скринингови тестове за здравето на майката
Това са лабораторни изследвания, които дават възможност на лекаря, да се увери, че майката е здрава, бременността протича гладко. Резултатите от тези изследвания могат да покажат отклонения, които предупреждават за настъпването на усложнения свързани с бременността.
 • Уринен скринингов тест за глюкоза и протеин. Търси признаци на уроинфекция, неоткрит диабет или гестационен диабет, както и пре-еклампсия. Прави се при всяка визита при лекар до раждането.
 • Пълна кръвна картина (ПКК). Стандартен тест за хематологичните показатели на майката. Прави се проверка за анемия и/или нисък брой на тромбоцитите. Този тест се прави още преди забременяване, повтаря се през първия триместър и през третия триместър.
 • Определяне на кръвна група и скрининг за антитела. Важен тест. Прави се проверка за вероятна несъвместимост на Резус фактора и наличието на антитела. Тестът се прави преди забременяването, но може и през първи триместър. Скрининговия тест за антитела се повтаря между 28-ма и 29-та седмица.
 • Глюкозо-толерантен тест. Целта е да се отхвърли или открие гестационен диабет. Тестът се препоръчва между 24-та и 28-ма седмица
 • Тиротропин (TSH). Функцията на щитовидната жлеза определя, както възможността за забременяване, така и гладкото и протичане. Освен това, има данни, че от работата на тази жлеза по време на бременността, зависи и интелектуалното развитие на детето. Тестът се прави преди забременяване, а при жените с известна дисфункция на щитовидната жлеза през цялата бременност, за да може да се прецизира на терапията.
Скринингови изследвания през първия триместър
През първите три месеца от бременността се извършва комбинация от ехографски изследвания на плода и лабораторни тестове на майката. Целта на тези изследвания е да се открият евентуални вродени дефекти у бебето. Важно е да знаете, че взимането на кръвната проба и ехографското изследване се правят в един и същи ден.

Ако преди забременяването са направени препоръчваните тестове за имунитет срещу опасните за плода вирусни инфекции и TORCH панела, те няма нужда да се повтарят. Но, ако тези тестове не са направени по-рано, сега е моментът да бъдат извършени.

Другите важни тестове през първия триместър са:
 • Скрининг за свързан с бременността плазмен протеин (PAPP-A)—това е протеин, който се произвежда от плацентата през ранната бременност. Нивата на този протеин извън нормата са свързани с повишен риск от хромозомни аномалии у плода.
 • Човешки хорион гонадотропин (hCG) —това е хормон, произвеждан от плацентата още в началото на бременността. Нарушенията в нивата на този хормон, също подсказват за висок риск от аномалии.
Когато опитен гинеколог анализира резултатите от тези лабораторни тестове и ехографското изследване за първи триместър, той може с голяма достоверност да каже, дали има висок риск от раждане на дете с хромозомна аномалия, като синдром на Даун (тризомия 21) или тризомия 18. В тези случаи, лекарят вероятно ще препоръча извършването на генетичен неинвазивен пренатален тест, при който се търсят фрагменти от ДНК на плода в кръвта на майката, или ще назначи директно амниоцентеза, при която се изважда малко количество оклолоплодна течност в която има ДНК на плода.
Пренатална диагностика - 1-ви триместър
Скъпи дами, важно е да знаете, че взимането на кръвната проба и ехографското изследване се правят в един и същи ден.
Пренатални генетични тестове при бременни
Наричат ги още неинвазивни пренатални тестове (НИПТ), тъй като за разлика от амниоцентезата, не изискват проникване в околоплодния мехур. НИПТ се препоръчва при жени, които са бременни най-малко от 10 седмици и са провели адекватна генетична консултация с лекар, който им е обяснил добре, какво се търси с теста, какъв може да е резултатът и колко може да му се вярва и какво следва, ако е положителен.
Скрининг през втория триместър
През втория триместър на бременността се извършват комбинирано ехографско изследване и няколко кръвни теста на майката, които дават информация, дали има риск бебето да носи генетични аномалии или дефекти. Изследването се извършва между 15-та и 20-та седмица от бременността, най-добре 16-та до 18-та. Тези лабораторни тестове включват:
 • Скринингов тест алфа-фетопротеин (AFP). Тестът измерва новото на алфа-фетопротеин в майчината кръв. Нормално е този протеин да се произвежда от черния дроб на бебето и да го има в течността, която заобикаля плода и да преминава в майчината кръв.
 • Хормони произвеждани от плацентата: Човешки хорион гонадотропин (hCG), Естриол.
При повишени нива на алфа-фетопротеин се правят допълнителни ехографски изследвания за уточняване на датата на забременяване, оглеждане на гръбнака на плода и на други части от тялото. При съмнения за аномалии, на родителите се предлага извършване на амниоцентеза, тъй като вече е малко късно за неинвазивен генетичен тест.
Пренатална диагностика - 2-ри триместър
Скъпи дами, Synevo Ви предлага 35% отстъпка в случай, че решите да направите пакета "Пренатална диагностика втори триместър".
Скринингови лабораторни тестове в края на бременността
През последния триместър или в края на бременността, освен редовните ехографски изследвания се извършват лабораторни тестове, които помагат да се определи здравословното състояние на майката, колко развито е детето, дали има риск от преждевременно раждане и дали има риск от инфектиране на новороденото, какъв ще е най-подходящия начин на раждане – естествено или чрез секцио.

Микробиологични изследвания:
 • Тест за стрептококи тип “B”. Извършва се между 35-та и 38-ма седмица от бременността. Това е много важен микробиологичен тест, който има за цел да установи риска от заразяване на новороденото с един често срещан бактерий, който не предизвиква проблеми у майката, но може да доведе до опасно инфектиеране с пневмония или менингит при бебето, ако се зарази по време на раждането. Пробата се взима от влагалището и околната кожна повърхност.
 • Урокултура. Проверява се за наличие на инфекция в пикочните пътища на майката, която е по-добре да се лекува преди раждането.
 • Изследвне на влагалищен секрет.
 • Изследване за полово предавани болести.
Лабораторни тестове за оценка здравето на майката. При жените с отрицателен Резус фактор се проверява за наличието на антитела срещу еритроцитите.
Пакет бременност - 3-ти триместър
Synevo Ви препоръчва да си направите пакет "Бременност трети триместър" с 40% отстъпка.
HPV профилактика Synevo
Бъдете внимателни!
Интернет е пълен с информация и предложение за нови тестове и вълшебни изследвания, но интерпретацията може да е грешна. Доверете се на лаборатории, които Ви обясняват, че резултатите от скрининговите лабораторните тестове са само насочващи, а не диагностични. Това означава, че не дават диагнозата на 100%. Скрининговите лабораторни тестове могат да покажат отклонение, но бебето да си е абсолютно здраво, както и обратното. Тяхното предназначение е да покажат, при коя жена, от множеството провели скринингови тестове, се налагат допълнителни изследвания.

Лабораторните изследвания се назначават и интерпретират само от лекари, специалисти в областта на гинекологията и проследяване на бременността, които поемат цялата отговорност за взетите решения и дадените препоръки към родителите и детето, което се очаква да се роди.