Диетата без глутен може да не е здравословна и даже да повиши риска от диабет

Диетата без глутен може да не е здравословна и даже да повиши риска от диабет

Трудно е да не забележите, че в магазините се увеличава броя на храните, които не съдържат глутен. От части това се дължи на факта, че се увеличи броя на хората, при които се установуи алергия към глутена или направо болестта цьолиакия. Другата причина е, че много звезди, като Гуинет Портроу и Виктория Бекъм, се изказаха в полза на безглутеновата диета. За еддин лекар, шокиращото е, че това което беше считано за диета по лекрско предписание, сега е световна мода. До кога, обаче?

По време на срещата на Американската Кардиологична асоциация, беше представено проучване на университета в Харвард показващо, че спазването на диета без глутен може би увеличава риска от развитието на дибет тип II.  За повече информация

За какво става въпрос?

Глутенът е протеин, който се открива в много от зърнените храни, като пшеница, ръж и ечемик. Глутенът е много удобен за хранителната индустрия, тъй като придава еластичност на тестото, която помага то да придобие форма и дава извeстна жилавост на крайния продукт. Много храни съдържат глутен и това са не само хлeбните, но и много сосове, супи, включително и бирата.

Кой страда от глутена?

Този протеин, който ни помага да направим здрави палачинки и катми е кошмар за хората, които са алергични към него или имат една не толкова рядка автоимунна болест, наречена цьолиакия. Цьолиакията не е вид алергия, а автоимунна болест, при която организмът произвежда антитела срещу собствени структури, предизвикан от глутена.

Това не е рядка болест, тъй като засяга един на сто човека. Работата е, че само една четвърт от тези, които имат болестта са диагностицирани и знаят от къде им идват проблемите.

Защо го пишем всичко това?

Защото има доказателства, че болестта цьолиакия причинява проблеми на един и същи брой хора, независимо от факта, че безглутеновата диета стана изключително популярна и модерна.

Най-вероятно, успехът на модата идва от това, че много хора, които нямат цьолиакия, но имат друга форма на свръхчувствителност към глутена или пшеницата са се почувствали добре на фона на безглутенова диета. В тези случаи, хората са имали симтоми, които наподобяват цьолиакия, поради алергията и са получили облекчение от диетата. В много от случаите, обаче, става въпрс за подобряване в общото състояние, поради изключване на хляба от храната, отслабване на тегло и всички ползи от една ниско-въглехидратна диета в съвременния свят.

Кой печели и кой губи?

Без никакво доказателство за болестта цьолиакия или алергия, много здрави хора спазват една сравнително скъпа и „алтернативна“ на нормалната диета, без да имат основание за това. Магазините продаващи „свободни от глутен“ продукти, продават повече скъпи продукти. Данните от едно ново проучване обаче показват, че тези, които нямат нужда от безглутенова диета, но я спазват, може да са двойно прецакани.

Обратната асоциация

Това, което групата от Харвард твърди в публикацията е, че има обтратна асоциация между храненето с глутен и риска от диабет тип II. Тоест, колкото по-мако глутен приемаме, толкова е по-висок риска да равием диабет тип II след време.

Данните идват от три отделни проучвания, които общо са включили почти 200 000 души. От тази огромна група, са доказани 15 947 случая на диабет тип II по време на проследяването. Анализът показва, че тези хора, които са приемали големи количества глутен, имат 80% по-нисък шанс да развият дабет тип II в сравнение с тези, които са се хранили с по-малко глутен.

За кого бие камбаната?

Резултатите от това проучване дават сигнал на всички хора, които са решили да изключат глутена от храната си, без да има медицинска причина за това. Диабет тип II е сериозно заболяване, което засяга над 400 милиона души по света и предстои да засегне още повече през следващите десетилетия. Не е необходимо да увеличаваме честотата на това заболяване.

Захарният диабет води до усвояване на значителна част от разходите на здравните системи във всяка цивилизована държава. Няма начин да бъде излекуван диабет тип II, а постигнатите ремисии са изключително редки. Това означава, че ако един път това заболяване е диагностицирано, няма връщане към състоянието на здрав човек.

Достоверно ли е проучването?

Сравнително достоверно, като се имат предвид накои ограничения. Важно е да се отбележи, че данните от това проувване са ретроспективни, тоест участниците са разпитвани за това какъв живот и диета са спазвали. Разпитването на хора чрез стандартизиран въпросник, за това, какво са правили през определен период от изминалия им живот, позволява да включиш много индивиди в проучването, но остават незададени въпроси по отношение промените в храненето през последното десетилетие и трябва да разчитаме на честността на запитаните хора. Проспективно проучване, тоест, такова, при което хората се поставят в определени условия и се следят определени показатели под стриктен контрол, за следващите 20 години е почти невъзможно да бъде направено, тъй като ще струва милиарди. Да не говорим, че няма да се намерят много желаещи да участват.

Какво е значението на това проучване?

Ние знаем много добре, че при хората с диабет тип I, има верятност за цьолиакия и алергия към глутена, тъй като диабета тип I и цьолиакията са част от сходна готовност на организма към автоимунни болести. За лекарите, които имат пациенти на инсулин, цьолиакията е кошмар, тъй като може да доведе до застрашаващи живота странични ефекти.

Това проучване е първото, което показа, че има връзка между ограничения прием на глутен и диабет тип II, който има съвсем различен произход от диабет тип I. За хората, които са се подвели от рекламите, публикациите, свидетелствата на звездите или социалните медиите, това е сигнал, че след като са здрави, няма смисъл да се лишават от нещо с което еволюцията ги е надарила. Непоносимостта към глутена е патология, която се доказва с прости тестове и само ако тези тество са положителни, трябва да спрем храните с глутен.

Тестове, предлагани от Synevo

Алергия към глутен - 32 лв.
Цьолиакия - 42 лв.

Ако желаете да си направите и двете изследвания, цената на пакета "Непоносимост към пшеница" е 60 лв.