Непоносимостта към пшеница съществува

Непоносимостта към пшеница съществува

През последните няколко години широко се обсъжда непоносимостта към храни сдържащи пшеница. Продадоха се доста диетични схеми за хранене с изключване на пшеничните култури и замяната им с други зърнени храни. Разви се цял отрасъл в земеделието свързан с отглеждането на свободни от глутен растения. Знаете ли кое е най-странното?

Оказа се, че тези диети помагат много по-често, отколкото се очаква. Непоносимостта към глутена и алергията към пшеница се срещат по-рядко, отколкото са споделените ползи от ограничаването на глутена в храната. Очевидно има и друга причина за непоносимост към храни съдържащи пшеница, която не е така добре проучена.

Много хора спазващи безглутенова диета бяха осмивани като повлияни от модата глупаци, но всъщност, една част от тях наистина са имали истинска нужда да ограничат храните с пшеница и са се почувствали по-добре, без за това да има медицинско доказателство. Просто, глутенът не е единственият пакостник в пшеницата, която е една доста сложна храна и има хора, които не понасят някои компоненти от определени сортове.

Какво е обяснението?

Обяснение дадоха някои по-нови проучвания, които показаха, че има хора, които не страдат от глутенова ентеропатия (цьолиакия) и нямат алергия към пшеница, но в същото време проявяват непоносимост към пшеницата, при това със същите симптоми, както при цьолиакия– подуване, газове и диария, а някои имат главоболие и/или възпалителни симптоми, както при алергия.

Цьолиакията се диагностицира чрез кръвни тестове или чрез биопсия, алергията се доказва чрез кожни проби и кръвни тестове. До преди няколко години, при хората с негативни тестове се казваше, че нямат никаква причина да спазват безглутенова диета или да ограничат приема на пшеница.

Сега обаче, нещата се променят, тъй като все повече данни сочат, че има и други субстанции в пшеницата, които макар и много рядко, могат да създават проблеми на засегнатите хора.

Каква информация имаме до сега?

Последните проучвания показват, че:

Имунната система на хората, които нямат диагностицирана цьолиакия или алергия към пшеницата, може да реагира срещу някои зърнени храни. Реакцията е различна от тази при цьолиакия, която е автоимунна болест, но все пак води до увреждане на клетките на червата. Имунната система на тези хора се връща до нормалното си състояние след 6 месеца диета без пшеница-съдържащи храни и симптомите изчезват. Разликата в типа реакция обяснява, защо тези хора често съобщават за главоболие, което придружава стомашно-чревното разстройство.

Има други протеини в пшеницата, към които някои хора са с повишена чувствителност. Наричат се АТИ (амилазо-трипсин инхибитори). Тези протеини съствляват около 4% от пшеницата и са на практика естествени пестициди, предпазващи зърното от насекоми и вредители. Тези протеини причиняват и коремните оплаквания. Според професора от Харвард, Детлеф Шупан, който е и учен от Университетския медицински център Йохан Гутенберг в Майнц, Германия, тези протеини са важен компонент от храната, който може да влоши протичането на някои хронични болести. Проучванията върху животни са показали, че АТИ могат да инициират мощна имунна реакция в червата и да причинят възпалителни реакции на други места, а това усложнява протичането на ревматоидния артрит, мултиплена склероза или астма.

Диетата ще помогне ли?

Проучванията на няколко института показаха, че т.нар. безглутенова или без-пшеничена диета може да помогне. Повишената чувствителност към пшеницата е установена при хора оплакващи се от синдрома на дразнимото черво, които са били поставени от немай къде на безглутенова диета и са получили подобрение. Поне половината от тези пациенти са имали някаква степен на генетична обремененост за цьолиакия и са това е обяснило подобрението, но при останалите е вероятно да има някаква друга генетична предразполагаща причина, но не е доказана.

Съветът ни към хората с подозирана чувствителност към пшеница

Всеки, който мисли, че има проблем с консумацията на пшеница, първо трябва да се изследва за цьолиакия, тъй като по-вероятната причина е автоимунната реакция към глутена. Трябва да се направи и тест за алергия към пшеница. Обаче, в никакъв случай не трябва да си правят такъв тест ако вече са спазвали безглутенова диета, тъй като резултатът ще е фалшиво негативен.

Ако тестът за глутенова ентеропатия е негативен и едновременно с това има негативен тест за алергия към пшеница, тогава реалистичната стратегия е да се премине към безглутенова диета или такава с ограничаване приема на храни, съдържащи пшеница. Ако след четири до шест седмици няма подобрение в симптомите, значи проблемът не е в пшеницата. За сега няма специфичен тест за другите елементи от пшеницата, които могат да причинят болест. Работи се по въпроса, но са необходими клинични проучвания с много участници.

Тестове, които предлага Synevo:

AL18 - Алергия към пшеница – 23.00 лв.

PFBG33 - 
Панел Непоносимост към пшеница (глутен, цьолиакия) – 60.00 лв.